A munka életünk fontos része, akár mi biztosítjuk mások számára, akár munkavállalóként veszünk részt benne. A párkapcsolatokban tudjuk, hogy lakva ismerhetjük meg a másik személyt. De igaz ez a munkahelyre is? Egy-egy új munkahely sok kihívást jelent az alkalmazott részére, de ugyanígy a munkáltató számára is fontos, hogy az új munkatárs hogyan tud beilleszkedni, hogyan teljesít. Ilyen helyzetben a zsákbamacskát egyik fél sem szereti. Mi a megoldás? Próbaidő, próbanap?Milyen szabályai vannak a próbaidőnek?

Miért jó a próbaidő?

A próbaidő biztosítja, hogy egy új munkaviszony létesítésekor mind a munkáltató, mind a munkavállaló megismerhesse a másikat, a körülményeket, és amennyiben bármelyik fél úgy látja, hogy még sem működik a dolog, akkor könnyű legyen az elválás. Vagyis ez azt jelenti, hogy a próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül és azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Nincs felmondási idő, felmondási tilalom, végkielégítés. Ekkor valóban könnyen lehet a kapcsolatot megszakítani.

Mennyi lehet a próbaidő?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a próbaidő hosszával, ugyanis az nem korlátlan.

Főszabályszerűen 30 nap, de a felek a munkaszerződésben ennél hosszabb vagy akár rövidebb időt is kiköthetnek. A lényeg, hogy a 3 hónapot nem haladhatják meg.

A próbaidőt meghosszabbítani nem lehet! Ha tehát a munkaszerződésben 30 napot kötöttek ki, ennek leteltét követően nem mondhatja egyik fél sem, hogy legyen még 30 nap.

Mikor köthetjük ki érvényesen a próbaidőt?

Erre a munkaszerződés megkötésekor van lehetőség, és mindenképpen írásban kell megtenni. Fontos tehát, hogy ekkor a munkaviszony létrejön a felek között, és az ezzel kapcsolatos szabályok is vonatkoznak mindkét félre.

Létezik-e próbanap?

A kérdés a gyakorlatban is felmerül, hiszen vannak olyan munkahelyek, ahol az új munkavállalót gyorsan akarják kipróbálni. Gondoljunk csak egy pincérre, varrónőre, de akár nyelvtanárra is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy munkaszerződés megkötése nélkül 1 nap alatt szeretne meggyőződni a munkáltató, hogy a jelölt valóban alkalmas lehet-e a munkára. Ez azonban jogszabályba ütközik, és komoly bírságot vonhat maga után.

Külön próbanap ugyanis nem létezik. Annak nincs akadálya, hogy a próbaidőt akár 1 napban határozzák meg a felek, de a munkavállalót ekkor is be kell jelenteni, munkaszerződést kell kötni vele, és mindezt azt megelőzően, hogy elkezdené a próbanapot. Így tehát célszerűbb hosszabb próbaidőben megállapodni.

Mit mondott a Legfelsőbb Bíróság a próbanap kérdésében?

A próbanap tilalmát a Legfelsőbb Bíróság egy peres eljárásban is kimondta. A perben egy varroda esetében került megállapításra, hogy a munkaügyi ellenőrzéskor munkaszerződés nélkül foglalkoztatott személyeket, akik a varroda tulajdonos elmondása alapján próbanapon voltak, nem szabályszerűen foglalkoztatták. A varroda tulajdonosa megsértette a Munka Törvénykönyvét, hiszen ilyen próbanapra nincs lehetőség. Egy új munkavállaló esetében próbaidőre van lehetőség, azonban ennek feltétele, hogy a felek előzetesen és írásban kössenek munkaszerződést.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

– – – – – – – –


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: