A cégtulajdonosok számára nagyon fontos, hogy cégük nyereségesen működjön, mely után a tulajdonosok osztalékot vehetnek fel. Az osztalék azonban a gazdasági év lezárása után, az eredmények ismeretében fizethető. De mi a helyzet, ha évközben is szeretne egy tulajdonos részesedni a cég eredményeiből? A megoldás erre az osztalékelőleg. Kérdés, hogy mikor és milyen feltételek esetén fizethető?

 Az osztalékelőleg fizetés lehetőségét a Gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései szerint vizsgáljuk meg.

 A kifizetéshez több együttes feltételnek is teljesülnie kell.

 Az egyik legfontosabb, hogy csak akkor van rá lehetőség, ha társasági szerződés ezt tartalmazza. Vagyis elsőként azt kell megnéznünk, hogy a cég társasági szerződésében van-e erre vonatkozó előírás. Amennyiben nincs, akkor elsőként a társasági szerződést kell módosítanunk, hogy később, ha az egyéb feltételek fennállnak, a tulajdonosok dönthessenek osztalékelőleg kifizetésről.

 Ne feledjük, hogy a társasági szerződés módosítást a cégbírósághoz is be kell nyújtanunk, így célszerű időben, előre gondoskodni az osztalékelőleg fizetési lehetőségről. Amennyiben a szerződésben rögzítjük ezt a lehetőséget, az még nem jelenti, hogy ezzel minden esetben élni is kell, vagy, hogy ez a társaságot kötelezné is a kifizetésre. Ezt ugyanis minden esetben egy taggyűlési határozattal kell eldönteni.

 Az osztalékelőleg kifizetéshez tehát szükséges a taggyűlés erről szóló döntése. Ilyen döntés azonban csak a következő feltételek teljesülése esetén hozható.

 Lényeges előírás, hogy csak akkor dönthetnek a tagok a kifizetésről, ha a társaság rendelkezik az osztalék fizetéséhez szükséges fedezettel, valamint a kifizetés nem haladhatja meg az utolsó számviteli törvény szerinti beszámoló szerinti üzleti év könyveinek lezárása óta keletkezett eredménynek a számviteli törvényben foglaltak alapján megállapított, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített összegét és a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökkenhet a törzstőke összege alá.

 A fenti feltételek teljesülését egy közbenső mérleggel kell alátámasztani.

 Mi történik akkor, ha az osztalékelőleg kifizetését követően mégsem úgy alakul a cég eredménye, ahogyan azt korábban tervezték?

 Ha később kiderül, hogy osztalékfizetésre végül is nem lenne mód, akkor a tagoknak vissza kell fizetnie a felvett osztalékelőleget. A visszafizetési kötelezettséget előre, még az előleg kifizetését megelőzően vállalniuk kell a tagoknak.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: