A Kormány már évek óta szabályozza, hogy mennyi az, amit mindenképpen keresnünk kell, ha munkavállalóként dolgozunk. A minimálbérek összege évről évre változik, növekszik. Fontos információ ez mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, hiszen az így meghatározott összegnél kevesebbet senki nem vihet haza a virtuális borítékban.

Minimálbérek 2010-től

A Kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodásnak megfelelően 2010-re is módosította a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Erről szól a Kormány 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – és a garantált bérminimum megállapításáról.

Milyen összegűek a minimálbérek?

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege 2010. január 1-jétől

  • havibér alkalmazása esetén 73.500 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 16.900 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 3.380 forint,
  • órabér alkalmazása esetén 423 forint.

A garantált bérminimum

Más a helyzet, ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor ugyanis a garantált bérminimumok a következők:

  • havibér esetén 89.500 forint,
  • hetibér esetén 20.600 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 4.120 forint,
  • órabér alkalmazása esetén 515 forint.

Minimálbérek teljesítménybérezésnél

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege 2010. január l-jétől 73.500 forint, a garantált bérminimum összege pedig 89.500 forint.

A rendelet minden munkáltatóra és munkavállalóra kiterjed. Az emelt béreket elsőként a 2010. január hónapra járó munkabérekben kötelező figyelembe venni.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: