Karácsony előtt sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyi ajándékot ilyenkor fokozottan hirdetett áruhitelből vagy személyi hitelből kívánják megvásárolni. A hitel visszafizetése ezekben az esetekben jelentős megterhelést is jelenthet a vásárlónak. Ezért érdemes alaposan megfontolni és körüljárni az ilyen hitelfelvételeket. Mire érdemes figyelni az áruhitelek és személyi hitelek esetén?          

Hitel vagy részletvétel?

Ne keverjük össze, hogy a megvásárolni kívánt terméket részletre vesszük-e meg, vagy a vásárláshoz hitelt veszünk-e fel. E kettő között jelentős különbség van, ezért figyeljünk, mit írunk alá a vásárláskor.

Részletre vételről akkor beszélünk, ha a termék vételárát a vásárlást követően több részletben fizeti meg a vevő. Ebben az esetben tehát nem hitelről van szó, így a részleteket nem terhelheti hitelkamat és a hitelekhez kötődő díjak és költségek. Ha a részletvételnél az eladó kamatot vagy más költséget kíván felszámítani annak kifejezetten szerepelnie kell a szerződésben.

A részletvétellel szemben hitelfelvételnél a termék vételárát a felvett kölcsönből egy összegben fizetjük meg, majd ezt követően már nem a termék árát, hanem a felvett kölcsönt törlesztjük. Tehát utóbbi esetben a termék megvásárlása mellett egy hitelszerződést is kötünk. A hitelt és részletre vásárlást könnyű lehet összekeverni, ha a hitelfelvételre is a vásárláskor kerül sor, és a vásárló nem jár el körültekintően, mert mindkét esetben részleteket kell fizetni utólag. Persze nem mindegy, hogy a vételárat vagy egy kölcsönt törlesztünk, ezért érdemes figyelmesnek lenni.

Előzetesen tájékozódjunk

A hitel felvétele előtt tájékozódjunk a hitel feltételeiről. Mindenképpen érdemes összehasonlítani a piacon fellelhető különböző hiteleket, mert jelentős különbségek is lehetnek az egyes pénzintézetek által kínált hitelek között. A kereskedők gyakran kínálnak hitelt a termék megvásárlásához, de még ebben az esetben is érdemes megnézni más lehetőségeket, akkor is, ha az üzletben kínált hitelt kedvezményesként ajánlják.

Ellenőrizzük a hitelre vonatkozó teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét, amely mutatja, hogy a hitel összegén felül mekkora visszafizetési teherre kell számítani. Érdemes tudni, hogy a THM mértéke személyi kölcsönöknél nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24%-kal növelt mértékét. Áruhitelek, hitelkártyák, folyószámla hitelek esetén pedig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39%-kal növelt mértékét.

Amennyiben kedvezményes hitelt hirdetnek, tájékozódjunk arról, hogy a kedvezmény mire vonatkozik és milyen feltételekkel (pl. a teljes futamidőre vonatkozik-e, el lehet-e veszíteni a kedvezményt stb). Érdemes annak is utánanézni, hogy milyen feltételekkel és költségek mellett tudjuk előtörleszteni vagy végtörleszteni a hitelt.

Elállási és felmondási jog

A fogyasztói hitelszerződéstől a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni, ha a hitel folyósítására még nem kerül sor. Ha a hitelt már folyósították, akkor a fogyasztó a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül díjmentesen felmondhatja a hitelszerződést. Utóbbi az esetben a felmondástól számított 30 napon belül kell visszafizetni a folyósított hitelösszeget, valamint folyósítástól a visszafizetés időpontjáig számított  hitelkamatot.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: