Ahogyan magánszemélyként lakcímünk van, ahol hivatalos ügyekben elérhetőek vagyunk, úgy egy cég székhellyel kell, hogy rendelkezzen. De mi is a székhely, és mire figyeljünk?

 A társaságokról szóló törvény előírja, hogy egy cégnek kötelező székhellyel rendelkezni. A székhely nem más, mint a cég bejegyzett irodája. Itt kell biztosítani, hogy a cégnek szóló leveleket átvegyék, itt őrzik a cég hivatalos iratait stb. A törvény azt is kötelezővé teszi, hogy a székhelyet cégtáblával megjelöljék. Nem elég tehát a társasági iratokban feltüntetni.

 De miért olyan lényeges ez?

 A hivatalos iratok, levelek, megkeresések a cég székhelyére kézbesítve szabályszerű kézbesítésnek minősülnek. Megfelelő cégtábla nélkül azonban a postás nem tudhatja, hogy a cég székhelye ott van, így a hivatalos iratok nem biztos, hogy kézbesítésre kerülnek. Ez azonban nem jelenti majd automatikusan azt, hogy akkor semmi nem történt, vagy nem történhet, legfeljebb a cég nem szerez róla időben tudomást.

 De nézzünk egy konkrét példát!

 A cég részére az egyik hitelező fizetési felszólítást küld ajánlott küldeményként. A cég székhelyét nem jelölte meg a helyszínen, így a levél visszaérkezik a feladóhoz azzal, hogy a cím ismeretlen. Igen ám, de a hivatalos cégjegyzékben is ez a cím van székhelyként megadva, így bizony a levél kézbesítettnek minősül, ami alapján a hitelező már hivatalos eljárást, például felszámolás iránti eljárást kezdeményezhet. Az eredmény tehát az lesz, hogy a cég nem tud esetleg időben lépni.

 Természetesen ne gondoljunk azonnal a legrosszabbra, hiszen egy-egy eljárás során több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy döntés születhessen. Egy azonban biztos: az, ha nem vagyunk cégként hivatalosan elérhetők, nem jelenti azt, hogy szükség esetén nem is tudnak a céggel szemben fellépni. Egy dolgot azonban biztosan jelent: több időt, pénzt és figyelmet, ha egy tudtunk nélkül elindult folyamatot szeretnénk leállítani.

 Mi is az a székhely-szolgáltatás?

 Talán már többen hallottak róla, hogy néhány éve nálunk is lehetőség nyílt székhely-szolgáltatásra. De mit is takar ez?

 Egy cég székhelyeként ügyvédi iroda is megjelölhető. Ehhez az szükséges, hogy erre vonatkozó megbízási szerződés szülessen.

 Ilyen esetben maga a cég tevékenysége nem az ügyvédi irodában folyik, azonban a hivatalos iratok oda érkezhetnek. Ezen kívül a jogszabály azt is előírja, hogy melyek azok a hivatalos cég iratok, amiket ilyen esetben köteles a cég az ügyvédi irodában őrizni.

 Ha a társasággal szemben az ügyvédi irodában eljárást folytat valamely hatóság, ezt az ügyvéd nem akadályozhatja, azonban jogosult a céget erről haladéktalanul értesíteni.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: