Ahogyan magánszemélyként lakcímünk van, ahol hivatalos ügyekben elérhetőek vagyunk, úgy egy cég székhellyel kell, hogy rendelkezzen. De mi is a székhely, és mire figyeljünk a cég székhelyénél?

Mi az előírás a cég székhelyénél?

A társaságokról szóló törvény előírja, hogy egy cégnek kötelező székhellyel rendelkezni.

A székhely nem más, mint a cég bejegyzett irodája.

Itt kell biztosítani, hogy a cégnek szóló leveleket átvegyék, itt őrzik a cég hivatalos iratait stb.

A törvény azt is kötelezővé teszi, hogy a székhelyet cégtáblával megjelöljék. Ráadásul még a postaláda is fontos a cég nevének feltüntetésével. A székhelyet nem elég tehát a társasági iratokban feltüntetni.

Mi olyan lényeges a cég székhelyénél?

A hivatalos iratok, levelek, megkeresések a cég székhelyére kézbesítve szabályszerű kézbesítésnek minősülnek.

Megfelelő cégtábla nélkül azonban a postás nem tudhatja, hogy a cég székhelye ott van, így a hivatalos iratok nem biztos, hogy kézbesítésre kerülnek. Ez azonban nem jelenti majd automatikusan azt, hogy akkor semmi nem történt, vagy nem történhet, legfeljebb a cég nem szerez róla időben tudomást.

Mi történhet, ha nincs jelölés a cég székhelyénél?

A cég részére az egyik hitelező fizetési felszólítást küld ajánlott küldeményként. A cég székhelyét nem jelölte meg a helyszínen, így a levél visszaérkezik a feladóhoz azzal, hogy a cím ismeretlen. Igen ám, de a hivatalos cégjegyzékben is ez a cím van székhelyként megadva. Így bizony a levél kézbesítettnek minősül, ami alapján a hitelező már hivatalos eljárást, például felszámolás iránti eljárást kezdeményezhet. Az eredmény tehát az lesz, hogy a cég nem tud esetleg időben lépni.

Természetesen ne gondoljunk azonnal a legrosszabbra, hiszen egy-egy eljárás során több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy döntés születhessen.

Ha nem vagyunk cégként hivatalosan elérhetők, nem jelenti azt, hogy szükség esetén nem is tudnak a céggel szemben fellépni.

Mindez biztosan több időt, pénzt és figyelmet igényel majd, ha egy tudtunk nélkül elindult folyamatot szeretnénk leállítani.

Mi az a székhelyszolgáltatás?

Talán már többen hallottak róla, hogy néhány éve nálunk is lehetőség nyílt székhelyszolgáltatásra. De mit is takar ez?

Egy cég székhelyeként ügyvédi iroda is megjelölhető. Ehhez az szükséges, hogy erre vonatkozó megbízási szerződés szülessen. Ilyen esetben maga a cég tevékenysége nem az ügyvédi irodában folyik, azonban a hivatalos iratok oda érkezhetnek. Ezen kívül a jogszabály azt is előírja, hogy melyek azok a hivatalos cégiratok, amiket ilyen esetben köteles a cég az ügyvédi irodában őrizni.

Ha a társasággal szemben az ügyvédi irodában eljárást folytat valamely hatóság, azt az ügyvéd nem akadályozhatja, azonban jogosult a céget erről haladéktalanul értesíteni.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: