Közeledik a vállalkozások éves beszámolójának benyújtási határideje. Néhány éve ezt már elektronikusan tehetjük meg. Azonban az előző években előfordult, hogy a cégek ugyan benyújtották beszámolóikat az illetékes hatóságnak, esetenként azonban ez hibásan került benyújtásra vagy meg sem érkezett a hatósághoz. Az idei évtől változtak az erre vonatkozó szabályok. Mire is figyeljünk az idei beszámolók benyújtásakor? 

2012. január 1-től megváltozott a beszámoló elektronikus úton történő letétjének és közzétételének szabálya.

Mi történt a hibás beszámolókkal a korábbi években?

Amennyiben a Céginformációs szolgálat az előző években azt állapította meg egy vállalkozásnál, hogy az éves beszámolója az előírt határideig nem érkezett be a hatósághoz, illetve az előírt költségtérítést nem teljesítette, úgy egy levélben értesítette a vállalkozást, hogy ennek pótlólagosan tegyen eleget.

Ha ez nem járt eredménnyel és a beszámoló nem érkezett meg, úgy az adott vállalkozás adószámát a hatóság 60 napra felfüggesztette. Ez azonban mulasztási bírsággal nem járt.

Mi változott az idei évben?

Az idei évtől szigorodtak a szabályok. Ha valamelyik cég elmulaszt időben eleget tenni ennek a kötelezettségének, akkor egy felszólítás mellett, most már mulasztási bírsággal is sújtják, melynek összege akár az 1 millió forintot is elérheti.

H a cég az ismételt felhívás ellenére sem küldi meg beszámolóját, akkor az adóhatóság az adószáma felfüggesztése nélkül hivatalból törli az adott vállalkozás adószámát és erről értesíti a cégbíróságot is, hogy kezdeményezze az adott cég megszűntnek nyilvánítását.

Szeptember 1-től újabb változások várhatóak

2012. szeptember 1-től a beküldött beszámolókban a cégjegyzékszámot és az adószámot ellenőrizni is fogják úgy, hogy összevetik azokat a cégnyilvántartásban található adatokkal. Amennyiben ezek eltérést mutatnak, úgy arról értesítést küldenek. Ekkor azonban figyelni kell, hogy az új, módosított beszámolót is benyújtsuk, mert a hibás adatokkal beküldött dokumentum nem minősül elfogadottnak.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: