Mire jó az előszerződés? Egyáltalán az is szerződés, vagy valami más? Mi előtt van, milyen jogaim vannak, és mire kötelez? Mikor válasszam, és mikor óvakodjak tőle?

A fenti kérdések bizony nem alaptalanok, hiszen mint a neve is mutatja, az előszerződés is egy szerződés, de mégis kicsit más. Hogy miben?

Az előszerződés nem a felek közötti végleges megállapodás, hanem egy arra vonatkozó kötelezettség, hogy későbbi időpontban egymással szerződést fognak kötni. Természetesen nem akármiről, és akármilyen feltételekkel, hanem pontosan meghatározott témában és módon. Na persze igaz ez akkor, ha már az előszerződés megkötésekor tisztázták a pontos részleteket, ami a végleges szerződésnél irányadó lesz.

Az előszerződés tehát alapvetően egy arra vonatkozó megállapodás, hogy ki, mikor és milyen feltételekkel fog szerződést kötni.

Természetesen az a legjobb, ha már ekkor minden későbbi lényeges tudnivalót rögzítenek a szerződő felek, hogy később ne legyen vita abból, pontosan hogyan is nézzen ki a végleges szerződés. 12 éves jogászi pályafutásom alatt bizony nem egyszer láttam már olyan előszerződést, mely később vita tárgyát képezte amiatt, hogy tulajdonképpen ki, mire is gondolt annak idején.

Mi a következménye, ha valaki mégsem köti meg az előszerződésben vállalt szerződést?

Ekkor is lehetőség van arra, hogy bírósághoz forduljunk, van azonban egy nagyon lényeges különbség. Míg ugyanis egy végleges szerződés nem teljesítése esetén kérhetjük, hogy a bíróság kötelezze a másik felet a teljesítésre, itt ez egy kicsit másképp néz ki. Nézzük meg egy példán keresztül.

A felek kötnek egy ingatlan adásvételi előszerződést azzal, hogy fél év múlva megkötik a végleges szerződést, ami alapján az eladó majd megkapja a vételárat, míg a vevő a lakás tulajdonjogát. Fél év múlva azonban az eladó meggondolja magát és mégsem írja alá a végleges adásvételi szerződést. Mit tehet a vevő? Ebben az esetben a bíróságtól azt kérheti, hogy az eladót kötelezzék a végleges adásvételi szerződés megkötésére. Tehát itt még bizony nem kérheti, hogy a bíróság azt mondja ki, hogy a lakás az övé.

Az előszerződés alapján tehát a bíróság is csak olyan döntést tud hozni, amiben kötelezi a feleket a végleges szerződés megkötésére, és meghatározza a végleges szerződés feltételeit.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha nem érdemes előszerződést kötni. Sőt vannak olyan esetek, amikor nem is lehet mást aláírni, mert valamelyik fél nincs még olyan helyzetben, hogy véglegesen elkötelezze magát. A döntés előtt azonban mindenképpen kérjük ki jogászunk, ügyvédünk tanácsát, hiszen az előszerződés is szerződés, csak tudnunk kell, hogy valóban az biztosítja-e leginkább az érdekeinket.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: