A munkaviszony tipikusan kétszereplős kapcsolat, ami munkáltató és munkavállaló között jön létre. Azonban a 2012. évi Munka Törvénykönyve már több, a hagyományostól eltérő jellegű munkaviszony létrehozását is lehetővé teszi. Ezek közé tartozik az az eset, amikor ugyanaz a munkavállaló kettő vagy több munkáltatóval köt munkaszerződést. Ki fizeti ebben az esetben a munkabért? Hogyan szűnik meg az ilyen munkaviszony?

Mikor célszerű?

Számos gazdasági és egyéb célszerűségi oka lehet annak, hogy egy munkavállalót egyszerre több munkáltató foglalkoztasson. Ilyen lehet például, ha az adott munkahelyen a dolgozó ténylegesen több munkáltató számára is végez azonos tevékenységet (pl. azonos helyen működő cégek által foglalkoztatott recepciós). Szintén indokolt lehet az ilyen munkaviszony akkor is, ha egy munkavállaló csak több munkáltató által foglalkoztatható gazdaságosan akár munkabér, akár munkaidő szempontjából. Ide tartozhat az az eset is, amikor a munkáltatók változó munkaerőigénye miatt gyakran lenne szükség arra, hogy hol az egyiknél, hol a másiknál dolgozzon a munkavállaló.

Miben kell megállapodni?

Ha a munkaviszonyban több munkáltató van, akkor mindenképpen meg kell megállapodni abban, hogy melyikük fizesse a munkabért a munkavállalónak. Ez a megállapodás természetesen nem akadálya annak, hogy a munkáltatók megállapodjanak a foglalkoztatás költségeinek egymás közötti megosztásáról. Függetlenül ettől, a ki nem fizetett munkabérért az összes munkáltató felelősséggel tartozik a munkavállalóval szemben.

Szintén érdemes előre rendezni azt a kérdést, hogy a melyik munkáltató minősüljön foglalkoztatónak adó- és társadalombiztosítási nyilvántartások tekintetében. A munkaszerződésben ajánlott tisztázni a munkáltatók és a munkavállaló jogaival kapcsolatos kérdéseket, így például az utasítási jog, a szabadság kiadás, munkaidő beosztás tekintetében, elkerülendő a helyzetből adódó félreértéseket.

A kollektív szerződés tekintetében a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalóra a bérfizetésért felelős munkáltató által kötött kollektív szerződést kell alkalmazni. Viszont a felek ettől eltérően is megállapodhatnak, és a munkaszerződésben meghatározhatják, melyik munkáltató kollektív szerződése vonatkozik a munkavállalóra.

Hogyan szűnik meg a munkaviszony?

A több munkavállalóval létesített munkaviszonyt bármelyik érintett fél felmondása megszünteti. Tehát alapesetben bármelyik munkáltató vagy a munkavállaló felmondása kihat a többiekre is, így a teljes munkaviszony megszűnik. Azonban a munkaszerződésben ettől el lehet térni, azaz a felek megállapodhatnak például abban, hogy az egyik munkáltató felmondása esetén a többi munkáltatóval fennmarad a munkaviszony. Ha azonban a munkáltatók száma egy munkáltatóra csökken, a munkaviszony a törvény alapján megszűnik. Persze, ebben az esetben nincsen akadálya annak, hogy a megmaradt munkáltatóval a dolgozó egy új munkaszerződés keretében munkaviszonyban maradjon.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: