Az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalommal leggyakrabban pénzintézettel kötött kölcsönszerződéssel kapcsolatban találkozhatunk. E tilalom egy olyan korlátozás, amely az ingatlan tulajdonosának az ingatlannal való rendelkezési jogát korlátozza. Hogyan jöhet létre elidegenítési és terhelési tilalom, és milyen hatása van?

Az elidegenítési és terhelési tilalom létrejötte

Az elidegenítési és terhelési tilalom a tulajdonjog tárgyára vonatkozó jog biztosítására jöhet létre. Ez leggyakrabban az ingatlanra vonatkozóan fennálló jelzálogjogjog biztosítását jelenti.

Azonban ilyen tilalom az ingatlanon kívül más dologra is vonatkozhat, és a jelzálogjogon kívül más, a dologra vonatkozó jog biztosítására is szolgálhat (pl. tartási jog).

A tilalom létrejöhet

  • szerződéssel,
  • jogszabály alapján vagy
  • bírósági határozat alapján.

Szerződéssel jön létre például az ingatlanon fennálló jelzálogjogot biztosító tilalom.

Jogszabállyal létesül a tilalom öröklési szerződés esetén az örökhagyóval szerződő fél javára, az öröklési szerződéssel lekötött ingatlanra.

Az elidegenítési és terhelési tilalom hatása

Az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalommal a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozzák.

Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonjogának átruházásához (adásvétel, ajándékozás) vagy további megterheléséhez (pl. újabb jelzálogjoggal) a tilalom jogosultjának hozzájárulása szükséges.

A tulajdonjog változása vagy megterhelése az ingatlan-nyilvántartásba szintén a jogosult hozzájárulásával jegyezhető be. Ha például az ingatlanon banki jelzálogjog szerepel, amelyet elidegenítési és terhelési tilalommal is biztosítottak, akkor az ingatlan eladásához és az új tulajdonos ingatlan nyilvántartási bejegyzéséhez a bank hozzájárulása kell.

Az ingatlanon fennálló tilalom természetesen szintén bejegyzendő az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyzés azért fontos, mert a be nem jegyzett tilalom nem akadálya annak, hogy jóhiszemű harmadik személy ellenérték fejében jogot szerezzen az ingatlanon, például megvásárolja.

A tilalom megszűnése

Ez a tilalom mindig járulékos jellegű, azaz mindig az ingatlanon fennálló jog biztosítékául szolgál.

Ha tehát a biztosított jogosultság (pl. jelzálogjog) megszűnik, akkor az elidegenítési és terhelési tilalom is megszűnik, mert önmagában nem állhat.

Nincs persze akadálya annak, hogy az elidegenítési és terhelési tilalmat úgy töröljék, hogy az általa biztosított jogosultság továbbra is fennmarad. Ehhez annak hozzájárulása szükséges, akit a biztosított jog megillet.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: