Szomszédja szinte mindenkinek van. Kinek ilyen, kinek olyan. Vannak, akik mintha csak jó barátok lennének, szomszédokként összejárnak, segítik egymást. Sajnos azonban bőven akad ennek az ellenkezője is. De mit tehet meg egy szomszéd, és mit nem? Mit tehetünk a bosszantó szomszéddal szemben?

 A szomszédok együttélésére a jog is ad szabályokat. A szomszédjog előírásai mutatják az utat.

Rendszeresen fúr-farag a szomszéd? Rendszeresek az éjszakai bulik?
Megengedi ezt a jog?

Az egyik törvényi előírás, hogy minden ingatlan tulajdonosnak, használónak tartózkodnia kell az olyan magatartástól, amellyel másokat
szükségtelenül zavar, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyezteti. Ez a szükségtelen zavarás tilalmaként ismert
szabály.

Természetesen nem kerülhető el, hogy bizonyos esetekben megzavarjuk szomszédunkat, vagy ő zavarjon bennünket, azonban ha ez szükséges, akkor ezt el kell tűrni.

 A jog szerint mi minősül szükséges zavarásnak?

Pontos, mindenre kiterjedő felsorolást egy törvényben sem fogunk találni.
Mindig az összes körülmény együttes vizsgálata alapján lehet megállapítani, hogy a szomszéd jogszerűen zavar-e bennünket. Például, ha a bejárati ajtó zárja elromlott és a szomszéd nem tud bejutni a lakásba csak úgy, ha egy szakember zajjal járó munkával kinyitja, azt kötelesek vagyunk eltűrni. Ugyanígy szükséges zavarásnak tekintjük, ha a csatorna rendszer dugulása miatt nálunk is szükségessé válnak egyes szerelési munkák.

Nem szükséges zavarás azonban, ha a szomszéd rendszeresen nagyon zajos tevékenységet végez. Ugyanígy azt sem kell eltűrnünk, ha a szomszédban mindennaposak a hajnalig tartó hangos házibulik.

 Mikor használhatja a szomszéd az ingatlanunkat?

Például az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból
jogosult a szomszédunk a mi területünkre lépni és a szükséges munkákat ott elvégezni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az így okozott kárunkat nem kell megtérítenie. Ha például egy csőtörés miatt a teljes kertet tönkreteszik a hiba elhárítása során, akkor azt is helyre kell állítani a végén, vagy az okozott kárt meg kell téríteni. Ekkor azonban nem kártérítésről, hanem kártalanításról beszélhetünk, hiszen szomszédunk jogszerűen járt el. Jogszerűen, de mégis kárt okozva.

 Mit tehetünk a szükségtelen zavarással szemben?

Ilyen esetben fordulhatunk az önkormányzat jegyzőjéhez, vagy végső megoldásként bírósághoz is, amely az eset összes körülményét megvizsgálva dönt arról, hogy a zavarás átlépte-e a szükséges mértéket.

A legjobb azonban békésen, egymást megértve egymás mellett élni. Sok esetben segít, ha egy pillanatra beleképzeljük magunkat a másik helyzetébe. A kölcsönös figyelmet semmi sem képes helyettesíteni.

 Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: