Közeledik a karácsony és egyre többen indulnak útnak a karácsonyi ajándékaikat beszerezni, mellyel valakinek örömet szeretnének okozni. Előfordul azonban, hogy a megvásárolt termékünk hibás. Ráadásul erre sok esetben csak az ünnepek után derül fény. Mit tehetünk a hibás termékkel?

Mit tehetünk a hibás termékkel?

  • Ilyenkor elsősorban kijavítást vagy a termék kicserélését követelhetjük.
  • Ha ez valamilyen oknál fogva nem megy, lehet szó árleszállításról vagy a vásárlástól történő elállásról.

Jó, ha tudjuk, hogy tartós fogyasztási cikk vásárlásakor, amennyiben a termékben a vásárlástól illetve az üzembe helyezésétől számított 3 munkanapon belül olyan hibát fedezünk fel, amely a rendeltetésszerű használatot akadályozza, jogosultak vagyunk azonnal a termék kicserélését kérni.

Kihez fordulhatunk, ha a szavatossági idő vagy a jótállási idő még nem telt le?

Ha a termékünk esetében a szavatossági – illetve jótállási idő még nem telt le, elsőként azt az üzletet, forgalmazót kell felkeresnünk panaszunkkal, ahol a terméket vásároltuk.

Szükségünk lesz a blokkra vagy számlára, a jótállási jegyre, valamint magára a termékre is. Ez utóbbira csak akkor, ha 10 kg-nál könnyebb, illetve tömegközlekedési eszközön szállítani tudjuk. Ellenkező esetben a kijavítást a helyszínen kell elvégezni, vagy a forgalmazó fogja azt elszállíttatni.

Mire figyeljünk, ha visszavisszük termékünket az üzletbe?

Az üzletben a kifogásunkról kötelesek jegyzőkönyvet felvenni.

A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a nevünket, címünket, a termék megnevezését és a vételárat, a vásárlás időpontját, a hiba jelentkezésének időpontját, annak leírását, azt az igényt, amit érvényesíteni szeretnénk, és végül ennek az igénynek az érvényesítési módját. Amennyiben ez eltér attól, amit mi szeretnénk, például ki akarjuk cserélni, de ők csak javítani hajlandóak, ezt meg kell indokolniuk. A jegyzőkönyvből mindenképpen kérjünk másolatot.

Gyakori eset, hogy a jótállás (garancia) érvényesítése javító-karbantartó szolgáltatás esetén a vállalkozóval szemben történik. Vagyis a tartós használatra rendelt fogyasztási cikk meghibásodása miatt a kijavítási igény a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál, szervizben közvetlenül is érvényesíthető.

Mi történik, ha a kereskedő nem fogadja el a hibás termékkel kapcsolatos minőségi kifogásunkat?

Amennyiben a kereskedő nem fogadja el a minőségi kifogást, vagy elfogadja ugyan, de végül semmit sem tesz, a fogyasztóvédelmi felügyelőségeknél lehet panaszt tenni.

Megkereshetjük a termékhez kapcsolódó szakmai szervet, vagy egy fogyasztói jogokat védő társadalmi szervezetet is. Ilyan az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Mikor nem köteles a kereskedő kicserélni a terméket?

A kereskedő nem köteles a terméket kicserélni vagy a vételárat visszaadni olyan esetekben, ha a termék nem hibás, hanem csupán nem jó a mérete, nem tetszik a színe.

A szavatossághoz kapcsolódó jogok csak és kizárólag a hibás teljesítéshez kapcsolódnak. Ennek ellenére az üzletek üzletpolitikai okokból gyakran felajánlják a csere lehetőségét ilyen esetekben is.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: