Mindenki igyekszik egy megállapodás során valamilyen formában rögzíteni a vállalt kötelezettségeit és jogait. De mégis mitől lesz jó egy szerződés? 

Miért is kell szerződést kötni?

Az, hogy valakivel szóban megegyezünk ma már nem biztos, hogy elegendő lehet számunkra. Hiszen mi történik akkor, ha a másik fél nem tartja magát a megállapodásunkhoz vagy esetleg nem azt teszi pontosan, mint amiben megállapodtunk vele.

Az írásban megkötött szerződések a legalkalmasabbak arra, hogy jogaink védve legyenek.

Mire érdemes figyelni egy szerződésnél?

A szerződés megírásánál mindenképpen a tartalomra érdemes figyelni. Sok esetben nem mindegy, hogy ki írja meg a szerződést. A világhálón több szerződésminta is kering, melyeket előszeretettel használunk. Azonban arra érdemes figyelnünk, hogy ezek csak hasonlóak lehetnek ahhoz, amit mi szeretnénk és nem biztos, hogy minden részük számunkra megfelelő lehet az adott helyzetre. Sokszor egy szakember által írt szerződés sok bosszúságtól és veszteségtől kímélhet meg bennünket.

Mikor jó egy szerződés?

Egy szerződés attól lesz jó számunkra, ha pontosan lefedi azt az élethelyzetet, üzleti megállapodást, működést, ami ránk jellemző. Mindig akkor a legjobb, ha azt egyedileg ránk szabták. Ellenkező esetben pont azt a célt nem tudja szolgálni, amiért azt megkötöttük. Nem védi megfelelően a jogainkat.

Vagyis egy szerződés akkor lesz jó, ha az a mi igényeink alapján készült, pontosan követi a működési folyamatainkat, mindent rögzít, ami szükséges és jól átgondolt módon készült.

Mi történik, ha valamit nem rögzítünk egy szerződésben?

Az egymás közti szerződések során, ha a szerződés valamit nem rögzít, valamilyen helyzetre nem tér ki, az nem jelenti, hogy az be sem következhet, vagy azzal kapcsolatban nincs a felekre nézve irányadó előírás.

Vannak olyan előírások, melyektől megállapodás alapján eltérhetünk, de ha ezt nem tesszük, akkor a törvényi előírás vonatkozik ránk is. Gondoljunk csak a munkaszerződésekre, ahol bizonyos helyeken eltérhetünk a Munka Törvénykönyvétől.

Érdemes tehát okosan szerződnünk és jó megállapodásokkal fenntartani vállalkozásunkat hosszú távon is.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: