A Kormány már évek óta szabályozza a minimálbérek szintjét, azt, hogy minimálisan mennyit ér a munkaerőnk. Ez az összeg évről évre változik, növekszik. Nem kivétel ez alól a 2011-es év sem. Az így meghatározott összegnél, vagyis a minimálbér meghatározott összegénél kevesebbet senki nem vihet haza a ledolgozott munkanapok után. De mennyi az annyi?

A minimálbérek 2011-es szabálya

A Kormány 2011-re is módosította a minimálbér és a garantált bérminimum összegét.

Az új szabály egy külön rendeletben jelent meg, mint általában minden évben.

Ezúttal a Kormány 337/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletét kell ismerni a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – és a garantált bérminimum megállapításáról.

Milyen összegűek az új minimálbérek?

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege 2011. január 1-jétől

  • havibér alkalmazása esetén 78.000 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 17.950 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 3.590 forint,
  • órabér alkalmazása esetén 449 forint.

A garantált bérminimum

Más a helyzet, ha a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor garantált bérminimum jár a minimálbér helyett.

A garantált bérminimumok a következők:

  • havibér esetén 94.000 forint,
  • hetibér esetén 21.650 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 4.330 forint,
  • órabér alkalmazása esetén 541 forint.

A teljesítvénybérek

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének kötelező legkisebb összege 2011. január l-jétől 78.000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 94.000 forint.

A rendelet minden munkáltatóra és munkavállalóra kiterjed. Az emelt béreket elsőként a 2011. január hónapra járó munkabérekben kötelező figyelembe venni.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: