Az idei év a kötelező adatbejelentésekkel kezdődik. 2013. február 1-ig a cégeknek kell kötelezően adatokat bejelenteni és emiatt sok esetben társasági szerződést módosítani. Ezzel azonban nincs vége a kötelező bejelentéseknek. Kinek és mit kell még bejelenteni? Hogyan változnak a termőföld használatával kapcsolatos előírások? 

A termőföld használóknak érdemes figyelniük a napokban, mivel az új termőföldről szóló törvény február elsejével lép hatályba. Az új jogszabály alapján több dolgot is meg kell tenniük a földhasználóknak.

2013. február 1-jével változni fognak a termőföldek használatával kapcsolatos és a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok.

Ismét egy kötelező adatszolgáltatás

A földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára kötelező adatszolgáltatást ír elő az új törvény. A magánszemélyeknek a személyi azonosító számukat és az állampolgárságukat kell bejelenteniük az ingatlanügyi hatóság felé. Amennyiben a földhasználó gazdálkodó szervezet, úgy a statisztikai azonosítót kell bejelenteni. Ez a rendelkezés kizárólag azokra vonatkozik, akik 2012. december 31-ig bejegyzett földhasználóként szerepelnek a földhasználati nyilvántartásban.

Hogyan lehet a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni?

A kötelező bejelentésnek 2013. március 30-ig kell eleget tenni, és az adatokat egy erre a célra készített adatközlési adatlapon lehet benyújtani a földterület fekvése szerint illetékes földhivatalnál. Mindenkinek érdemes ezt időben megtennie, ugyanis a törvény értelmében a későket bírsággal büntetik majd.

Változások a közös tulajdonú föld használatával kapcsolatban

Az új szabályozás szerint a közös tulajdonú földhasználatnál a tulajdonosoknak használati megosztásukat, vagyis azt, hogy pontosan a terület melyik részét ki használja, írásban, egységes okiratban kell meghatározniuk. Rendelkezni kell a megosztási megállapodásban a megállapodás időtartamáról, a tulajdoni hányadoktól eltérő használatról, a többlethasználat miatti ellenszolgáltatás módjáról, mértékéről, illetve annak mellőzéséről is.

Amennyiben több tulajdonos is használja a földterületet, úgy a megosztási megállapodás csak a használati megosztási vázrajzzal együtt érvényes, melyből látszik, hogy melyik tulajdonos, pontosan mely földterületet használja.

Mi történik, ha nincs bejegyezve földhasználó az ingatlan-nyilvántartásba?

Amennyiben a tulajdonosok nem döntenek a használatról és a földhivatalnál földhasználó nincs bejegyezve, úgy az ingatlan-nyilvántartási hatóság bírságot szabhat ki. A bírságot a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosra terhelik. Ha a tulajdoni hányadok a tulajdonosok között megegyeznek, akkor – bár érdekes szabály -, de a hatóság döntheti el, hogy melyik tulajdonost sújtja a bírság.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: