A devizaárfolyamokat követi naponta az ország lakosainak nagy része. Nem véletlenül, hiszen nagyon sokaknak van devizahitele vagy deviza alapú hitele. Ezeknek a hiteleknek a fedezete legtöbbször ingatlan, melyben az adós benne is lakik. De mi történik, ha az adós nem tud fizetni és az ingatlan árverezésre kerül? A jövőben fizetnek az eladósodott személynek, ha önként költözik ki otthonából? 

Az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a bírósági végrehajtási ingatlanárverések szabályait változtatja meg. Ez a törvény 2012. július 1-től lesz hatályos.

A jövőben tényleg fizetnek az önként kiköltöző adósnak?

Amennyiben az önkéntesen kiköltöző adós jogkövető magatartást tanúsít a végrehajtás során és kiköltözik ingatlanából, úgy a jövőben visszafizetik a részére az ingatlan árverési vételárának törvényben meghatározott százalékát.

Az árverések sikerességét nagymértékben gátolja, hogy a vevők nem tudhatják, mikor vehetik birtokba a megvásárolt házat vagy lakást, ha az adós nem költözik ki önként. A kilakoltatás jogi procedúráját így nem kerülhetik el, és a végrehajtási költségek is növekszenek.

A júliusi változásokkal az önkéntes kiköltözés nem csak a költségeket és időt csökkentheti, de az ingatlan iránt mutatkozó keresletet is növelheti – vélik a törvény alkotói.

De mégis mennyit fizetnek az adósnak?

Az összeg az ingatlan vételárához igazodik. Amennyiben az árverési vételár az 5 millió forintot nem haladja meg, úgy a vételár 1 százalékát kaphatja meg az önként kiköltöző adós. Öt millió vagy azt meghaladó vételár esetében 50 ezer forint, illetve az 5 millió forint feletti rész 0,5 százalékát fizetik ki. 10 millió vagy annál magasabb vételár esetén 75 ezer forint és a 10 millió feletti összeg 0,25 százaléka fizethető ki az adósnak.

Az önként kiköltöző adósnak járó pénz megfizetése után fennmaradó összegből lehet majd elszámolni az eljárási költségeket, valamint a hitelezői követeléseket.

Az elgondolás az, hogy az összeg nagyságrendje még nem akadályozza meg a végrehajtást kérők igényeinek érvényesítését, de ösztönözhetik az ingatlanban lakókat a kiköltözésre. Hogy valóban így lesz-e, az csak a gyakorlatban derül majd ki.

Milyen feltételei vannak a kifizetésnek?

Annak, hogy az önként kiköltöző adós hozzájusson a fenti összeghez, az a feltétele, hogy jóhiszeműen eljárva, kötelezettségének önkéntesen eleget téve, határidőben, az ingatlan tartozékaival együtt a vevő rendelkezésére bocsássa az ingatlant. Ha ezt megtette, a végrehajtó az ő kérelmére intézkedik a kifizetés iránt, a feltételeinek bekövetkezését jegyzőkönyvbe foglalja és azt a feleknek kézbesíti.

Csak bírósági végrehajtásra vonatkozik a változás?

Igen. A törvényi változás nagyon fontos része, hogy a bírósági végrehajtási eljárás keretében megtartott árverésekre vonatkozik. Így nem terjed ki például az adó-végrehajtási eljárásokra, illetve a bírósági végrehajtáson kívüli zálogtárgy értékesítésre.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: