Követelése áll fenn valakivel szemben? Igazságtalanság érte? Kárt okoztak Önnek? Beperelték, de nem jogos? Keresi az igazát? Hogyan, miként működnek Magyarországon a bíróságok? Hogy néz ki egy per? Ki dönti el, kinek van igaza és kinek nincs?


A fentiek bizony húsba vágó kérdések, hiszen az embernek fáj, ha valótlanul támadják, nem adnak neki igazat, bíróság elé viszik. Legtöbben a filmekben látottak alapján képzelik el, hogyan is zajlik egy per. Ezek azonban nem a valóságot mutatják. De akkor hogyan is néz ki itthon egy per?

Kezdjük az alapokkal, vagyis, hogy ki is a felperes és ki az alperes!

Felperesnek hívjuk azt, aki a pert elindítja. Egy per elindításához a bíróságra úgynevezett keresetlevelet kell benyújtani. Ez nem más, mint egy olyan írásos dokumentum, amiben az, aki valamit követel, részletesen leírja, hogy mi történt, mi alapján és mit követel a másik féltől. Pontosan meghatározza, hogy kit is perel. A keresetet ezután benyújtja ahhoz a bírósághoz, akihez az ügy tartozik. Törvény határozza meg, hogy milyen ügyben milyen szintű bíróság dönthet, és azt is, hogy egy pert melyik bíróságnál lehet kezdeményezni.

A kereset benyújtásakor nem csupán a felperes előadása fontos, de a rendelkezésére álló bizonyítékok is. Vagyis a kérelmét megfelelően alá is kell támasztania.

Alperesnek azt a felet hívjuk egy peres eljárásban, akivel szemben áll a felperes, akit a felperes perel. Az alperest az ellene indult perről a bíróság értesíti levélben. Az értesítéskor megküldi részére a felperes által bírósághoz benyújtott keresetlevelet is, az alperes ebből tudhatja, hogy ki és miért perelte be.

Hogyan bizonyíthatjuk a perben igazunkat?

Többféle módon is lehet az állításokat bizonyítani. Lehet kérni, hogy a bíróság hallgasson meg tanúkat, be lehet nyújtani okiratokat, amik igazolják állításainkat, kérni lehet, hogy a bíróság igazságügyi szakértőt kérjen fel szakvélemény elkészítésére.

Természetesen nem csak a felperes, de a per alperese is bizonyíthatja állításait. Sőt, bizonyítania is kell. A jog azt is szabályozza, hogy mikor kinek kell bizonyítania.

Az alperesnek legkésőbb az első tárgyaláson reagálnia kell a keresetlevélben foglaltakra és neki is a bíróság elé kell tárnia, hogy mit, miért gondol másképp, miért nem jogos a felperes követelése, milyen bizonyítékai vannak.

Ki dönti el, kinek van igaza?

Hazánkban a bíró fogja eldönteni, hogy kinek ad igazat, pontosabban azt, hogy a felperes követelése jogos-e vagy sem. A jogszabályok, törvények alapján fogja megítélni a felek viszonyát és azt fogja figyelembe venni, hogy ki tudta állításait bizonyítani. Vagyis nem elég, ha igazunk van, azt bizonyítanunk is kell a bíróság előtt. Máskülönben a bíró nem tud a javunkra dönteni, hiszen ő csak a bizonyítékok alapján ismeri az ügyet, az alapján tudja döntését meghozni.

Az amerikai mozifilmekből jól ismert esküdtszék nálunk nincs, vagyis nem olyan személyek fognak egy jogi vitában dönteni, akik nem ismerik a jogszabályokat, akiknek nincs gyakorlata abban, hogy a jog mikor, mit mond.

A pereskedéshez tehát komoly jogi szaktudás és tapasztalat szükséges, melyet a jogászok, ügyvédek hosszú-hosszú évek alatt tanulnak meg.

Ügyvédi pályám során több esetben is találkoztam már olyan helyzettel, mikor valaki jogi képzettség, tudás nélkül saját maga pereskedett és mikor a pert elveszítette, csodálkozott azon, hogy ez hogyan lehetséges. Egy per során nagyon sok mindenre kell odafigyelni, nagyon széleskörű jogi tudással és tapasztalattal kell rendelkezni. Hiszen gondoljunk csak bele, a legtöbb esetben mind a felperes, mind az alperes azt gondolja, hogy neki van igaza. A vitát mégis el kell dönteni valahogy, ehhez azonban a jog alapos ismerete kell.

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: