A gazdasági válság óta idén az általános hangulat javulásának köszönhetően már a szabadság alatti utazási, üdülési kedv is javul, olvashattuk a Piac&Profit oldalán. A jó hangulathoz azonban az is kell, hogy a nyaralás, utazás jogi problémáktól mentes legyen. Ebben segít az utazás előtti 7 aranyszabály!

1. Utazási szerződés csak írásban!

Jó, ha tudjuk, hogy az utazási szerződést mindig írásba kell foglalni, és azt mindig meg kell kapnunk.

Ha tehát nem kapunk utazási szerződést a befizetett díj, előleg, ígéretek ellenére sem, legyünk résen, mert lehet, hogy nem jó helyen járunk!

2. Módosul az utazás feltétele? Csak írásban érvényes!

Nem csak az utazási szerződést, de annak esetleges módosítását is írásba kell foglalni.

Ha tehát az utazásszervező telefonál, hogy a feltételek módosulnak, ezt is írásban kérjük el tőle, hogy pontosan lássuk, mire is számíthatunk majd!

3. A maximális előleg

A teljes díj 40%-ánál több előleget csak akkor kérhet az utazásszervező, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ír elő a részére.

Ha az előleg a 40%-ot meghaladná, bátran kérjünk tájékoztatást ennek okáról, hogy meggyőződhessünk róla, szabályos-e a kért előleg.

4. Díjfizetés az utazás előtt: mi a szabály?

Az sem mindegy, hogy mikor kell a teljes díjat kifizetnünk.

Ezt a jogszabályban előírtak alapján legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal kérhetik az utasoktól.

Kivétel itt is van, mégpedig az az eset, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés miatt ennél korábbi időpont indokolt.

5. Figyeljünk a díjemelésre!

A díj csak akkor emelhető, ha az utazási szerződésben szerepel ez a lehetőség. Ekkor sem korlátlanul, hiszen a díjemelés okai csak a következők lehetnek:

  • megnövekedett szállítási költségek, üzemanyagköltségek
  • a vállalt szolgáltatásokkal kapcsolatos adók, illetékek, kötelező terhek emelkedése. Ilyen például az üdülőhelyi díj, a repülőtéri illeték stb.
  • deviza forintárfolyamának emelkedése.

Az utazás megkezdése előtt 20 napon belül a díj már a fenti okok miatt sem emelhető!

6. A díjemelés közlése utazás előtt

A díjemelésnek mindig arányosnak kell lennie a költségek emelkedésével.

A díjemelés indokát a díjemelés közlésével egyidejűleg ismertetni kell velünk.

7. Veszélyessé vált utazási célpontok: mit tehetünk?

A világ időnként gyorsan változik, így van, hogy a néhány hónapja még békés országok, veszélyessé válnak a turisták számára.

Ha a választott úti cél időközben „utazásra nem javasolt” besorolást kapott, az utazásszervező azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatással köteles azt helyettesíteni.

Ha a helyettesítő szolgáltatás alacsonyabb értékű, akkor rajtunk áll, hogy elfogadjuk-e azt, de akár el is állhatunk a szerződéstől. Elállás esetén a teljes befizetett díjat azonnal vissza kell kapnunk.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: