A gazdasági válság óta idén az általános hangulat javulásának köszönhetően már az utazási, üdülési kedv is javul, olvashattuk a Piac&Profit oldalán. A jó hangulathoz azonban az is kell, hogy a nyaralás, utazás jogi problémáktól mentes legyen. Ebben segít az utazás előtti 7 aranyszabály!

1. Utazási szerződés csak írásban!

Jó, ha tudjuk, hogy az utazási szerződést mindig írásba kell foglalni, és azt mindig meg kell kapnunk. Ha tehát nem kapunk utazási szerződést a befizetett díj, előleg, ígéretek ellenére sem, legyünk résen, mert lehet, hogy nem jó helyen járunk!

2. Módosul a feltétel? Csak írásban érvényes!

Nem csak az utazási szerződést, de annak esetleges módosítását is írásba kell foglalni. Ha tehát az utazásszervező telefonál, hogy a feltételek módosulnak, ezt is írásban kérjük el tőle, hogy pontosan lássuk, mire is számíthatunk majd!

3. A maximális előleg

A teljes díj 40%-ánál több előleget csak akkor kérhet az utazásszervező, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ír elő a részére. Ha az előleg a 40%-ot meghaladná, bátran kérjünk tájékoztatást ennek okáról, hogy meggyőződhessünk róla, szabályos-e a kért előleg.

4. Díjfizetés előre: mi a szabály?

Az sem mindegy, hogy mikor kell a teljes díjat kifizetnünk. Ezt a jogszabályban előírtak alapján legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal kérhetik az utasoktól. Kivétel itt is van, mégpedig az az eset, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés miatt ennél korábbi időpont indokolt.

5. Figyeljünk a díjemelésre!

A díj csak akkor emelhető, ha az utazási szerződésben szerepel ez a lehetőség. Ekkor sem korlátlanul, hiszen a díjemelés okai csak a következők lehetnek:

  • megnövekedett szállítási költségek, üzemanyagköltségek
  • a vállalt szolgáltatásokkal kapcsolatos adók, illetékek, kötelező terhek emelkedése. Ilyen például az üdülőhelyi díj, a repülőtéri illeték stb.
  • deviza forintárfolyamának emelkedése.

Az utazás megkezdése előtt 20 napon belül a díj már a fenti okok miatt sem emelhető!

6. A díjemelés közlése

A díjemelésnek mindig arányosnak kell lennie a költségek emelkedésével.

A díjemelés indokát a díjemelés közlésével egyidejűleg ismertetni kell velünk.

7. Veszélyessé vált utazási célpontok: mit tehetünk?

A világ időnként gyorsan változik, így van, hogy a néhány hónapja még békés országok, veszélyessé válnak a turisták számára. Ha a választott úti cél időközben „utazásra nem javasolt” besorolást kapott, az utazásszervező azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatással köteles azt helyettesíteni. Ha a helyettesítő szolgáltatás alacsonyabb értékű, akkor rajtunk áll, hogy elfogadjuk-e azt, de akár el is állhatunk a szerződéstől. Elállás esetén a teljes befizetett díjat azonnal vissza kell kapnunk.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: