Mit jelent a szerződés felmondása? A szerződést felmondjuk vagy felbontjuk? Mindkettő helyes? Ugyanazt jelenti, vagy esetleg teljesen mást? Van különbség a szerződés megszűnése és megszüntetése között? És mit jelent az elállás?

Mindenki ért hozzá?

Kis hazánkban van néhány olyan terület, amelyhez mindenki ért. Vagy mégsem? Valóban mindenki tudja, hogyan lehetne ismét egy csillogó nemzeti foci csapatunk, vagy hogyan kellene céget vezetni, jó politikai döntéseket hozni és így tovább?

De szerződést kötni azt biztosan mindenki tud. Vagy mégsem? Jó-jó lehet, hogy jó szerződést nem mindenki tud írni, de az már biztosan nem lehet kérdéses, hogy hogyan kell egy szerződést megszüntetni! Vagy mégsem?

Sajnos a hosszú évek jogi szakmai tapasztalata alapján azt kell mondanom, hogy nem tudja mindenki, hogyan is lehet egy szerződésnek véget vetni, hogyan lehet lezárni egy-egy üzleti vagy akár személyes kapcsolatot. Pedig nem mindegy, hogy felbontjuk vagy felmondjuk azt a bizonyos köteléket. Igaz, ez már valóban a jogi szakma részét képezi. Én azonban most beavatom Önt, hiszen Ön is tudhatja, hogy mi a különbség, melyik mit is jelent.

Nézzük hát egyenként!

A szerződések megszűnése

Egy szerződést többféle módon is meg lehet szüntetni. Jogilag nem mindegy, hogy egy szerződés megszűnik, vagy azt megszüntetik. Egy szerződés megszűnése és megszüntetése nem ugyanazt jelenti. Ezt a két szót a szerződésekkel kapcsolatban nem a hétköznapi értelmükben használjuk.

Jogi fogalomként a szerződés megszűnése összefoglalva jelenti mindazt, aminek az az eredménye, hogy a szerződés már nem létezik többé.

A szerződések megszűnésének négy formája van. Minden attól függ, hogy csak az egyik fél, vagy mindannyian közös akarattal nyilatkoznak-e. Lényeges az is, hogy a jövőre nézve vagy visszamenőlegesen akarnak megszabadulni a megállapodástól.

A szerződés megszüntetése

A megszüntetés a megszűnés egyik formája.

Megszüntetéskor a szerződő felek közösen, a jövőre nézve szüntetik meg a szerződést.

Például a bérleti szerződést közös akarattal a jövő hónap első napjától szüntetik meg. A megszüntetés napjától a szerződés már egyik felet sem kötelezi.

A szerződés felbontása

Ez is közös akarattal történik. A szerződő felek egyetértenek abban, hogy nem szeretnék, ha a szerződés létezne közöttük. Ez azonban visszamenőlegesen bontja fel a felek megállapodását.

Vagyis úgy, mintha meg sem kötötték volna a szerződést. A visszamenőleges megszűnés, vagyis a szerződés felbontása speciális. Vannak olyan szerződések, melyeknél ez nem alkalmazható. Ilyen például a bérleti szerződés is, azt nem lehet felbontani. Ennek az az oka, hogy a felbontásról szóló megegyezésig eltelt idő alatt megvalósult használatot már nem lehet meg nem történtté tenni.

A szerződés felmondása

A felbontáshoz képest csupán néhány betű az eltérés a szerződés felmondása esetén, a különbség azonban nagyon lényeges!

Ez ugyanis nem közös akarattal történik, csak az egyik fél dönt arról, hogy már nem szeretné a szerződést életben tartani.

A felmondás következménye súlyos is lehet, hiszen, mivel nem a felek közötti megállapodás eredménye. Sok esetben vita alakul ki a felmondás jogszerűségével kapcsolatban. A felmondást vagy jogszabály, vagy maga a szerződés teszi lehetővé. Ekkor a szerződés a jövőre nézve szűnik meg.

Mi a különbség a szerződés felmondása és az elállás között?

Az elállás is csak az egyik fél döntése alapján történik, mint a szerződés felmondása. Az elállás azonban visszamenőlegesen szünteti meg a szerződést. Tehát olyan, mintha a szerződés létre sem jött volna.

Ha megértjük a fentieket, akkor már nem is annyira bonyolult, hogy mikor mondhatunk fel egy szerződést, mikor bontjuk fel azt, vagy mit jelent, ha megszüntetjük, illetve ha az egyik szerződő fél eláll.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: