Heti cikk témám a talált tárgyakról szó szerint az utcán hevert. Munkába igyekezve az úttesten pillantottam meg egy tárcát. A tulajdonosa ezúttal igen szerencsés, vagy talán tudatos volt, hiszen a tárcában valamennyi személyes igazolványán és bankkártyáján kívül a névjegykártyája is ott volt a mobil számával együtt. Azonnal elő a telefon és mivel a közelben volt, az átadás is néhány percen belül megtörtént. Nem mindig végződik azonban ilyen szerencsésen az elveszett tárgyak esete. Mi a teendő a talált tárgyakkal? Mit mond az új Ptk.?

Mit tegyünk, ha találunk valamit?

A talált tárgyak kérdésére a választ csakúgy, mint a régi, az új Polgári Törvénykönyv is megadja. Az elvesztett tárgyak, dolgok megtalálójának vannak törvényi kötelezettségei.

A törvény úgy fogalmaz, hogy az elvesztett dolgot megtaláló személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot annak tulajdonosa visszakaphassa.

A kérdés csak az, hogy mi az a minden, amit meg kell tenni? Magánnyomozókkal kell a tulajdonos után kutatni? El kell menni a rendőrségre? Netán magának kell utána járnia, hogy ki lehet a tulajdonos?

Mit mond az új Ptk.?

Szerencsére az új Ptk. nem azt várja el tőlünk, hogy egy megtalált tárgy esetén profi nyomozókká válva derítsük ki a tulajdonos személyét, lakhelyét stb.

A törvényi elvárás, hogy a talált tárgyat (dolgot) a találástól számított 8 napon belül adjuk ki:

  • a dolog tulajdonosának, vagy
  • annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni, vagy
  • a találás helye szerinti jegyzőnek.

Vagyis, ha egy talált tárgy esetén mi magunk ki tudjuk deríteni, hogy ki lehet a tulajdonos, akkor közvetlenül neki adhatjuk át a megtalált dolgot. Ha azonban nem érezzük, hogy egy Sherlock Holmes veszett el bennünk, akkor a polgármesteri hivatalban a jegyzőnél adhatjuk le a megtalált dolgot.

Buszon, vonaton, hivatali ügyintézés során elhagyott, elveszett tárgyak

Más a helyzet, ha olyan helyen találunk valamit, ami a közösség számára nyitva áll. Ez alatt kell érteni a különböző ügyfélszolgálati irodákat, hivatali helyiségeket, tömegközlekedési eszközöket, várókat stb. Egyszóval az olyan helyeket, ahol sokan megfordulnak.

Az ilyen helyeken talált dolgot azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének, ahol találtuk.

Ezt követően már a helyet üzemeltető köteles a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadni, vagy azt 3 hónapig megőrizni. Ha a talált tárgyak megőrzésére nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell azt eljuttatniuk.

Néhány haszos link a közlekedési vállalatok talált tárgyak osztályához

Facebook és a talált tárgyak

Van-e kapcsolat a Facebook és a talált tárgyak között?

Magam is meglepődtem, mikor némi háttérkutatást végeztem a témával kapcsolatban és rábukkantam a Facebookon a Talált Tárgyak Oldalára. Találók és tárgyaikat elvesztők is próbálkoznak ezen az oldalon, hogy értékes, fontos tárgyak ismét az eredeti tulajdonoshoz kerülhessenek. A mai digitális világban ez is segítséget jelenthet, de az új Ptk. előírásait ettől függetlenül be kell tartani.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: