Mire figyeljünk, miután aláírtuk az ingatlan adásvételi szerződést? Hogy leszünk tényleg a lakás tulajdonosai?

Az ingatlanok adásvételével kapcsolatban korábbi hírlevelemben megnéztük, hogy mi is az adásvétel, mit kell feltétlenül a szerződésben rögzíteni, honnan és hogyan tájékozódjunk előre, hogy a kiválasztott ingatlant biztonságban megvehessük.

 Miután aláírtuk az ingatlan adásvételi szerződést, még nem dőlhetünk hátra kényelmesen. A legtöbb esetben ugyanis egy lakás megvétele nem úgy zajlik, hogy a teljes vételárat a szerződés aláíráskor meg is kapja az eladó. Ahhoz, hogy mind az eladó, mind a vevő mégis kellő biztonságban legyen, több módon is gondoskodhatunk.

Az első lehetőség, hogy az ingatlan eladása úgynevezett tulajdonjog fenntartással történik. Ekkor az eladó a tulajdonjogáról még nem mond le, azt még nem ruházza át a vevőre. A tulajdonjogot azonban nem tarthatja fenn az idők végezetéig, csak addig illeti meg ez a jog, amíg a teljes vételárat részére ki nem fizetik.

 Mi történik, ha a vételár kifizetésekor az eladó még sem ruházza át a tulajdonjogát?

Ez jogos felvetés lehet a vevő részéről. Szerencsére azonban van rá megoldás. Hogy mi?

Az adásvételi szerződéskor lehetőség van arra, hogy az eladó előre aláírja a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez szükséges hozzájárulását. Ezt azonban ekkor nem adják ki a vevőnek, és a földhivatalhoz sem nyújtják be. Ehelyett az adásvételi szerződést készítő ügyvédnél letétbe helyezik, aki köteles azt megőrizni, és csak akkor adhatja ki a vevő részére, vagy akkor nyújthatja be a földhivatalhoz, amikor a teljes vételár kifizetésre került. Így tehát mind az eladó, mind a vevő érdekeit figyelembe vették, mindkét fél biztonságban van.

 Mi garantálja ekkor, hogy az eladó ne tudja kétszer eladni ugyanazt az ingatlant?

A tulajdonjog fenntartást is be kell jegyeztetni az ingatlan tulajdoni lapjára. Ebből később látszik, hogy az eladó már aláírt egy adásvételi szerződést, így az újabb vevő elkerülheti, hogy olyanért fizessen, ami nem lehet az övé.

 Fontos, hogy egy megkötött adásvételi szerződést a lehető leghamarabb benyújtsunk a földhivatalhoz, hiszen csak így biztosítható, hogy ne lehessen kétszer eladni ugyanazt az ingatlant. Amikor ugyanis a megkötött adásvételi szerződést a földhivatalhoz beviszik, a földhivatal 24 órán belül már jelzi is az ingatlan tulajdoni lapján ezt a körülményt. Egy szakavatott szem így a tulajdoni lapból észreveszi az árulkodó jeleket.

 Néhány éve azonban született egy másik jogi megoldás is, melyet függőben tartásnak nevezünk. Hogy ez pontosan mit is jelent? Következő cikkemben ezt ismertetem.

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: