Támad a lakásmaffia? Ön hogyan kerülheti el, hogy becsapják? III. rész

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Ingatlanjog

Mire figyeljünk, miután aláírtuk az ingatlan adásvételi szerződést? Hogy leszünk tényleg a lakás tulajdonosai?

Az ingatlanok adásvételével kapcsolatban korábbi hírlevelemben megnéztük, hogy mi is az adásvétel, mit kell feltétlenül a szerződésben rögzíteni, honnan és hogyan tájékozódjunk előre, hogy a kiválasztott ingatlant biztonságban megvehessük.

 Miután aláírtuk az ingatlan adásvételi szerződést, még nem dőlhetünk hátra kényelmesen. A legtöbb esetben ugyanis egy lakás megvétele nem úgy zajlik, hogy a teljes vételárat a szerződés aláíráskor meg is kapja az eladó. Ahhoz, hogy mind az eladó, mind a vevő mégis kellő biztonságban legyen, több módon is gondoskodhatunk.

Az egyik lehetőségről, az ingatlan tulajdonjog fenntartással történő eladásáról a sorozat II. részében volt szó. Ekkor megígértem, hogy beavatom Önt, kedves Olvasó egy másik jogi lehetőségbe is. Íme!

 Ma már lehetőség van arra, hogy egy ingatlan adásvételi szerződés esetén a földhivatalnál kérjük az eljárás függőben tartását. Mit jelent ez?

Az eljárás függőben tartása egy kérelem a földhivatal felé, ami alapján a kérelem későbbi elbírálására kerülhet sor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megkötött adásvételi szerződést benyújtjuk a földhivatalhoz, és az széljegyre kerül. A széljegy a tulajdoni lapon azt mutatja, hogy egy kérelem beérkezett, de azt még nem bírálták el.

Abban az esetben, ha az eljárás függőben tartását kérjük, a vevő tulajdonjogát a földhivatal mindaddig nem jegyzi be, amíg az ehhez szükséges eladói hozzájárulást be nem csatoljuk. Ez azonban azt is jelenti, hogy semmilyen más kérelmet sem fognak elbírálni, ami az adásvétel benyújtását követően érkezik a földhivatalhoz, azok sorban ott várakoznak, míg a függőben tartott ügyet el nem bírálják.

 Miért jó a függőben tartás?

A tulajdoni lapból egyértelműen látszik ilyen esetben is, hogy az ingatlannal kapcsolatban valami történt, adásvételi szerződés már született, bár még nincs elbírálva és a vevő tulajdonjoga nincs bejegyezve. Ugyanakkor, miután az ingatlan-nyilvántartás egyik alapelve, hogy a kérelmeket az érkezésük sorrendjében bírálják el, tulajdonképpen hiába is születne egy másik adásvételi szerződés, az alapján sem jegyezne be a földhivatal új tulajdonost az ingatlanra. De nem csak másik vevő tulajdonjoga, hanem semmilyen más jog sem kerülhet ilyenkor bejegyzésre, hiszen a függőben tartott adásvételt nem előzheti meg.

Vagyis ilyenkor például az eladó tartozása miatt már végrehajtás sem kerülhet bejegyzésre az ingatlanra. A vevőt tehát nem érheti az a meglepetés, hogy megköti az adásvételi szerződést, majd ezt követően, még mielőtt az ő nevére kerülne az ingatlan, hirtelen megterhelik azt az eladó tartozása miatt.

 Hátránya is van a függőben tartásnak?

Nem mind arany, ami fénylik – szokták mondani. Arra ilyen esetben figyelni kell, hogy a függőben tartásra maximum 6 hónapig van lehetőség. Vagyis, ha a vételár kifizetése a szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül nem történik meg, akkor az addig függőben tartott ügyet a földhivatal elutasítja. Ekkor viszont, ha még mindig ragaszkodnak a felek az adásvételhez, új szerződést kell kötniük.

A megbízható jogi képviselő: www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége