Hazánkban igen sokan élnek társasházi lakásokban. A növekvő lakásigény kielégítését sok helyen akár több tíz, vagy száz lakást is magában foglaló épületek létrehozásával oldották meg. Ma már ezek a házak jellemzően társasházi formában működnek. Ki jogosult a társasházi pénzügyek ellenőrzésére?

Társasházi pénzügyek

Az egyre jelentősebb rezsi és lakásfenntartási költségek mellett igen húsbavágó kérdés, hogy mennyit kell kifizetni a társasházak fenntartására, működtetésére, állagmegóvására, netán felújítására. Az is igen lényeges, hogy ki és hogyan gazdálkodik az így összegyűlt, nem ritkán több tíz millió forintos kerettel.

Van beleszólása a lakóknak, hogy mire megy el a pénz, a befizetett közös költség?

A lakók felügyeleti joga a társasházi pénzügyek esetén

A tulajdonostársak, lakók többféleképpen is felügyelhetik, hogy mire is költ a társasház a tőlük összegyűjtött pénzből.

A közgyűlés az, ahol a lakástulajdonosok elmondhatják véleményüket, javaslatokat tehetnek és közösen dönthetnek a társasház ügyeiről.

Bár sokan gondolják úgy, hogy az időnként összehívott közgyűlésen nem érdemes részt venni, ez azonban nem így van. Hiszen ez az a fórum, ahol a demokrácia eszközeivel megszületnek, megszülethetnek a lényeges döntések. Azonban nem csupán a közgyűlés az egyetlen fórum a lakók általi kontroll lehetőségére.

Mi az a számvizsgáló bizottság?

A számvizsgáló bizottság a társasházi közösség gazdálkodásának ellenőrzésére jogosult.

Tagjait a közgyűlés választja meg, és bármikor fel is mentheti őket. Abban a társasházban, ahol több mint 25 lakás van, kötelező számvizsgáló bizottságot választani.

Mit tehet a számvizsgáló bizottság?

  • A számvizsgáló bizottság bármikor jogosult ellenőrizni a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság ügyintézését.
  • A társasház pénzforgalmát havonta ellenőrzi, ezzel biztosítva a közösség, a tulajdonostársak jogait, érdekeit.
  • A pénzforgalom felügyeletén túl joga van véleményezni a közgyűlés elé terjesztett javaslatokat. Különösen a társasház éves elszámolását, a következő évi költségvetést, valamint a szervezeti-működési szabályzat által meghatározott értékhatár felett a bemutatott számlákat.
  • Javaslatot tesz a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság elnöke és tagjai díjazására.
  • Összehívja a közgyűlést, ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke az erre vonatkozó kötelességének nem tesz eleget.

A számvizsgáló bizottság tagjai nem feltétlenül pénzügyi szakemberek, így munkájuk ellátásához szakember segítségét vehetik igénybe. Van olyan eset, amikor ez jogszabály alapján kötelező is számukra. Hogy mikor kell, és mikor maradhat el, hogy könyvelő végezze a társasházi pénzügyekkel kapcsolatos feladatok egy részét, arról itt olvashat.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: