Egy éve, hogy a régi munkajogi szabályozás helyett megjelent az új Munka Törvénykönyve. Mivel az új változat több olyan pontot is tartalmazott, melyet a gyakorlat utóbb nem igazolt, így a megjelenése óta többször változtattak a jogszabályon. Most legutóbb augusztus 1-től ismét módosítottak a törvényen, mely érinti az újdonsült édesapákat is. Hogyan változott a rájuk vonatkozó szabályozás? 

Mi jár az apáknak, ha gyermekük születik?

Ma már nem csak a kismamákra, de az apukákra is figyelnek, ha a családban gyermek születik. A Munka Törvénykönyve az újdonsült édesapák számára is biztosítja, hogy újszülött gyermekükkel néhány napra otthon maradhassanak.

A Munka Törvénykönyve alapján az apát gyermeke születésekor 5 munkanap pótszabadság illeti meg. Ikrek születése esetén ez még több, ekkor 7 munkanap az, melyet az apa a gyerekekkel tölthet. Annak azonban a szabadság szempontjából már nincs jelentősége, hogy kettes, hármas ikrek, vagy esetleg még több családtag érkezik-e egyszerre. 7 munkanapnál semmiképpen sem jár több az apukának.

Régi és új munkatársnak is azonos szabadság jár?

A szabadságok esetén az általános szabály az, hogy ha valaki nem egy teljes évet tölt egy adott munkáltatónál munkaviszonyban, akkor részére a szabadság időarányos része jár. Vagyis, ha például valaki májustól 1-től dolgozik egy munkahelyen, akkor az első évben a májustól decemberig tartó időszakra nem a teljes éves szabadságára jogosult, csak annak időarányos részére.

Mi a helyzet a „kispapák” esetén?

Az augusztus 1-től beiktatott törvényi változás azokat az apukákat érinti, akik a gyermekük születésének évében váltanak munkahelyet, vagy helyezkednek el. Ez miért befolyásolhatja a gyermek születése esetén járó pótszabadságot?

Pont az a lényeg, hogy a törvény egyértelművé tegye, a gyerek születése esetén nincs jelentősége annak, hogy a büszke apuka az adott évben mikor lépett munkaviszonyba.

Vagyis függetlenül attól, hogy az apa mikortól dolgozik munkahelyén, ha időközben gyermeke születik, részére jár a törvényben meghatározott 5, vagy ikrek esetén 7 munkanap.

Hogyan adható ki az apák szabadsága?

A szabadságot a gyerek születését követő 2. hónap végéig kell kiadni. Fontos kritérium, hogy úgy kell kiadni, ahogy azt az apuka, a munkavállaló kéri.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: