Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Emlékszem még gyerekként az iskolában lehetett takarékbélyeget venni viszonylag kis címletekben és én is lelkesen gyűjtöttem. Év végére szép kis összeg kerekedett ki belőle. Ez jutott eszembe minap, amikor a pénztárnál előttem álló hölgy reklamált a pénztárosnál a végösszeg kerekítése miatt. A kerekítés szabályait alkalmazva a boltok is gyűjtögetnek? Egyáltalán hogy is kell alkalmazni a kerekítés szabályait?

Mikortól kerekítünk?

Néhány évvel ezelőtt az 1 és 2 forintos pénzérméket bevonták. Vagyis ezekkel a pénzérmékkel ma már nem tudunk fizetni. Az árak azonban továbbra is végződhetnek olyan összegűre, melyeket ezeknek az érméknek a segítségével tudnánk kiegyenlíteni.

A kerekítés szabályait egy kormányrendelet adja meg.

De hogyan is néz ki ez készpénzes fizetés esetén?

Vásárláskor a fizetendő végösszeg forintban, készpénzzel történő pontos rendezése akkor lehetséges, ha az 5 forintra vagy annak többszörösére végződik. Ellenkező esetben az öt forinthoz mérten kell lefelé vagy felfelé kerekíteni. Így egy-egy vásárláskor hol nyerünk, hol veszítünk.

De mi a helyzet a bankkártyával való fizetés esetén?

A bevezetőmben szereplő hölgy az adott áruházláncnál éppen bankkártyával fizetett. A reklamációja tárgya az volt, hogy a pénztáros ennél a fizetési módnál is alkalmazta a kerekítés szabályait – természetesen az összeghez mérten felfelé, 999 forint helyett 1000 forintot leemelve a kártyáról. Ez váltotta ki vásárlótársamnál a dühöt, mert úgy vélte, hogy ezt ebben az esetben nem tehetik meg. A pénztáros a falon lévő írásos tájékoztatóra mutatott és hivatkozott, melyben figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a boltjukban a kerekítés szabályait bizony ők a bankkártyás fizetéskor is alkalmazzák.

Ezt valóban megtehetik? Végül is kinek volt igaza?

A szabályok szerint igen, megtehetik. Ugyanis a bankkártyával történő fizetés elfogadója dönthet úgy, hogy a kerekítés szabályait alkalmazza nemcsak a készpénzes vásárlások, hanem a kártyával történt vásárlások esetében is. Ebben az esetben azonban a kártyával fizető vevő figyelmét fel kell hívni erre a tényre.

Ebben az esetben bizony az áruházlánc pénztárosa megtehette, hogy a bankkártyával történt vásárlás összegét kerekítette a szabályok szerint. És a jól látható helyen kitett tájékoztatóval megfelelően informálták a vevőket.

Ekkor a sok kicsi tényleg sokra megy? Ha bankkártyás fizetésnél is a kerekítés lehetőségét választja egy üzlet, akkor azt nem csak a végösszeg felfelé való kerekítésekor teszik meg, hanem akkor is, amikor lefelé kell kerekíteni az adott összeget. Tehát előfordul, hogy jól járunk, de az is lehet, hogy számunkra kedvezőtlenebb lesz a végösszegről szóló számla.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: