Az élet egyre gyorsabb ütemben változik. A technika fejlődésével nekünk is lépést kell tartanunk és napról napra új információkat kell befogadnunk, megtanulnunk. A tegnap biztos pontjai ma már nem biztos, hogy léteznek. Hogyan függ ez össze a bíróságokkal? Milyen változást hozott a 2012-es év a bíróságok terén?

Új bíróságok születettek?

Nem mondhatjuk, hogy új bíróságok születtek, a nevük azonban megváltozott.

Még tavaly is a városi, kerületi vagy megyei bírósághoz fordulhattunk, ha vitás ügyünkben igazunkat kerestük. Jó ideje így volt már ez, mindenki megszokta, megtanulta.

Vissza a jövőbe?

Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mint a Vissza a jövőbe című film főszereplője, Marthy McFly, aki a kissé őrült Doki segítségével a múltba csöppen.

A bíróságok új elnevezése is a múltat idézi. Egészen pontosan 1871-et, amikor is királyi járásbíróság, és királyi törvényszék döntött az ügyekben Ferenc József császár idejében.

Mit hogyan találunk meg a jövőben?

Ma már a városi bíróság helyett járásbíróságot kell keresnünk. A név tehát megváltozott. Szerencsére azonban az állampolgároknak ezen túl egyéb újdonságot jelenleg nem kell megtanulniuk.

Nem csak a városi bíróság nevét cserélték le. A megyei bíróságot is hiába keresnénk már a telefonkönyvben. Helyette ugyanis törvényszék elé lehet, vagy kell járulnunk, ha peres ügyünkben az igazságszolgáltatás döntésére várunk.

A névadási kedv a legfőbb bírói fórumot, a Legfelsőbb Bíróságot sem kerülte el. Ma már Kúriaként áll a bírósági szervezet csúcsán.

Gyorsabb igazságszolgáltatás?

A bíróságokat érintő változások nem csupán az új elnevezésekben öltöttek testet. A bírósági szervezet igazgatása jelentősen átalakult, melytől azt remélik, hogy a bíróságok gyorsabban, egységesebb ítélkezési gyakorlattal, hatékonyabb működéssel segítik a jövőben a vitás ügyek rendezését.

A megbízható jogi képviselő


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: