A Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda ismét pert nyert egy autó devizahiteles ügyében. Nem ez az első eset, amit az iroda sikerre vitt, ahogyan arról korábban több média is hírt adott (pl. a Menedzsment Fórum vagy a Napi.hu). Bár a Kormány által ígért devizahiteles adósmentő csomag még mindig nem született meg, azért úgy tűnik, hogy mégis van remény. Igaz, hogy ehhez a legtöbb esetben bírósági perre van szükség, és az is igaz, hogy a végkifejletet nem lehet előre garantálni.

Milyen pernyertes ítélet született?

2014. június 6-án a Lombard Finanszírozási Rt. szerződéséről mondta ki a bíróság, hogy az autó finanszírozásra kötött devizahitel szerződés semmis. Az adóst, akit a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda képviselt a perben, egy követeléskezelő cég perelte be, miután a bank már eladta részére a követelést. Ettől azonban az alap szerződés érvénytelensége még fontos kérdés, hiszen érvényes szerződés nélkül a bíróság nem kötelezi az adóst a fizetésre. A szerződés semmisségét több semmisségi ok alapján is bizonyítottnak látta a bíróság.

Miről döntött a napokban a Kúria?

A Kúria a napokban hozta meg döntését, melyben kimondta, hogy a devizahitel szerződések esetén az eladási és vételi árfolyam alkalmazása semmis. Vagyis nem volt jogszerű, hogy a bankok a devizahitel konstrukciókat úgy alakították ki, hogy a folyósítás összegét deviza eladási, míg a törlesztéseket deviza vételi árfolyamon számolták el.

Automatikusan minden devizahitel szerződés semmis?

A Kúria fenti, legutóbbi döntése még nem jelenti azt, hogy ezzel minden devizahitel szerződés teljes egészében semmissé vált volna. Ennek oka, hogy a jog ismeri az úgynevezett részleges érvénytelenséget. Ekkor a szerződés egy részében hibás és emiatt érvénytelen ugyan, de azt ki lehet javítani, helyre lehet hozni. Ha az érvénytelen szerződés hibája orvosolható, akkor az orvoslás történhet a felek által, de a bíróság által is. A bíróság gondos mérlegelést követően dönthet úgy, hogy nem semmis a teljes szerződés, ha az érvénytelenség oka megszüntethető.

Mit tegyen, akinek devizahitele van?

Bár gondolhatnánk, hogy minden devizahitel azonos, és így minden devizahiteles is azonos helyzetben van, ez azonban még sem így van. Nem csupán az egyes devizahitelek közt van különbség, de a szükséges jogi lépések attól is függnek, hogy milyen helyzetben van jelenleg a hitel. Kérdés ugyanis, hogy a hitelt rendszeresen törlesztik még, vagy már vannak csúszások, netán már egyáltalán nem tudja azt az adós fizetni. A rendszeres fizetők esetén fontos az is, hogy mennyi van még hátra a teljes visszafizetésig. A devizahitel szerződés mellett ezek mind befolyásolhatják, hogy mit tehet, vagy mit érdemes megtennie az adósnak. Első lépésként tehát azt javasoljuk, hogy a devizahiteles adós ügyvéddel konzultáljon, és együtt nézzék át az ő helyzetét. Nem minden esetben a per a megoldás, viszont vannak esetek, mikor már elkerülhetetlen.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: