Módosult a Munka Törvénykönyve. De kinek kell ezt tudnia? Honnan tudhatja meg, hogy mi változott és mi nem? Melyek a jogszabályi előírások? Az ügyvédeken és jogászokon kívül ki érti még a törvényeket, rendeleteket, jogszabályi előírásokat? Mit tehet Ön, ha nem jogász?


A Munka Törvénykönyvének tervezett változása már jó ideje téma a hazai sajtóban. Sok mindenről beszéltek, több módosítási lehetőség is felröppent, de végül mi valósul meg? Honnan lehet tudni a változásokról és hogyan lehet azt megérteni?

Még mielőtt arra gondol magában, vagy netán hangosan ki is mondja, hogy no persze, én könnyen beszélek, hiszen ügyvéd vagyok, hadd nyugtassam meg. Tökéletesen értem az Ön problémáját.

Hogy honnan? Hát bevallom őszintén, én sem értem, amikor az orvosok beszélnek például arról, hogy „Kedves beteg, az ön baja…..” Ugyanígy üres tekintettel tudok nézni, mondjuk az autószerelőre, amint azt ecseteli, hogy mit és miért is kell kicserélni, javítani kedves kis járgányomon. No szóval, az érzés ismerős.

Persze azért különbség van, hiszen míg rajtam senki nem kéri számon, hogy értem-e az autószerelői eszmecserét, addig Öntől, mint minden felnőtt magyar állampolgártól elvárják, hogy tudja, ismerje a jogszabályokat, tisztában legyen azzal, hogy mit tehet, és mit nem.

Honnan tájékozódhatunk az új előírásokról?

Szerencsére ma már az interneten is elérhetőek a jogszabályok. Javaslom a https://kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso oldalt, ahol valamennyi törvényt, rendeletet megtalálhatja.

Szintén ingyenes és hivatalos hozzáférést biztosít a jogszabályokhoz a www.kozlonykiado.hu oldal is.

Természetesen különböző előfizetéses jogtárak is rendelkezésre állnak, melyeket általában a szakemberek használnak munkájukhoz.

Mi minősül jogszabálynak?

Jogszabálynak minősülnek a törvények, a még hatályban lévő törvényerejű rendeletek, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek és az önkormányzati rendeletek. Ez a sorrend egy hierarchiát is jelöl, az alacsonyabb rendű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb rendű jogszabállyal. Egyik rendelet sem szabályozhat a törvénnyel ellentétesen.

A törvényeket az Országgyűlés hozza, módosítja, vagy helyezi hatályon kívül.

A fenti felsorolásban a jogszabályok közé soroltuk a törvényerejű rendeletet, ami ma már lehet, hogy furcsán hangzik. Ez a rendszerváltás előtti kormányzatok szívesen használt eszköze volt. A rendszerváltás előtt a parlament évente csak néhány törvényt hozott, a valódi törvényalkotói munka a minisztertanács kezében volt, amely olyan rendeleteket alkotott, amelyek jogereje megfelelt a törvénynek. Új törvényerejű rendelet alkotására ma már egyetlen szerv sem jogosult. A korábban megalkotott törvényerejű rendeletek mindaddig hatályban maradnak, amíg azokat törvény hatályon kívül nem helyezi.

A jogszabályok megalkotásának fontos eleme a kihirdetésük, amelyre hazánk hivatalos lapjában, a Magyar Közlönyben kerül sor.

Üdvözlettel:

A megbízható jogi képviselő

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: