Talán még mindenki emlékezetében élénken élnek az iskolás évek édes pillanatai, melyek közül a nyári szünet előtti utolsó napokban táblára írt Áció-Káció-Akáció-Vakáció örömteli várakozást varázsolt az osztálytermekbe. Vakációzni felnőttként, munkavállalóként is szeretünk, szeretnénk. Ehhez azonban szabadságot kell kivennünk. De hogyan, mennyit és milyen szabályok kötnek bennünket? Mit kell tudni a szabadság kiadásáról?

Mennyi szabadság jár?

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy mennyi szabadság jár neki egy évben. Erről a munkáltatónak is tájékoztatást kell nyújtania. Azonban nem árt, ha röviden összefoglaljuk a főbb szabályokat.

A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg. Ez alap és pótszabadságból áll.

  • Az alapszabadság mértéke 20 nap, ami fokozatosan nő a munkavállaló életkorától függően. A pontos számokat a Munka Törvénykönyve tartalmazza.
  • Pótszabadság már nem jár automatikusan mindenkinek. Itt egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Például aki 16 éven aluli gyermeket nevel, annak évente 1 nappal többet tölthet el a munkahelyén kívül. Ezt azonban csak az egyik szülő kaphatja meg, mindketten nem.

Hogyan vehető ki szabadság?

A kiadás időpontját a munkáltató határozza meg, természetesen azt követően, hogy a munkavállalóval is egyeztetett. Nem igaz ez azonban az összes szabadságra, annak 25%-át úgy kell a munkavállalónak megkapnia, ahogyan ő kéri.

Ezt az igényt időben kell tudatni a munkáltatóval. Ez azt jelenti, hogy annak kezdete előtt legalább 15 nappal jelezni kell, hogy a munkáltatónak legyen ideje felkészülni, helyettesítésről gondoskodni, másként szervezni a munkát. Ez a jogosultság a munkavállalót csak a munkába állásától számított 3 hónap eltelte után illeti meg.

Természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor előre nem látjuk, nem láthatjuk, hogy nem tudunk dolgozni menni. Ilyenkor is van lehetőség rá, hogy szabadságra menjünk,. Ez azonban csak fontos személyi, családi indok miatt fordulhat elő és maximum 3 nap lehet.

Bár a szabadság legnagyobb része felett a munkáltató dönt, ő sem teheti ezt meg akárhogyan. Előírás, hogy annak időpontjáról legalább 1 hónappal előtte tájékoztatást kell adnia, hiszen a munkavállalónak is fel kell készülnie rá.

Visszahívható a munkavállaló szabadságról?

Igen, de csak nagyon fontos, például gazdasági indok alapján. Ekkor is meg kell téríteni a megszakítással összefüggésben felmerült költségeket és kárt.

Melyik évben kell megkapni a jól megérdemelt pihenést?

Alapszabály, hogy a szabadságot abban az évben kell megkapnunk, amikor az esedékes.

Nem lehet tehát évekig gyűjtögetni, majd fél évre búcsút inteni munkahelyünknek. Valamint kettőnél több részletben is csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni.

Természetesen előfordulhat olyan nem várt gazdasági helyzet, mikor a még meglévő szabadságot nem tudják kiadni év végén. Ez azonban valóban csak fontos gazdasági érdekből, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt lehet, és ekkor sem halogatható a kiadás korlátlan ideig. A törvény határidőként a következő év március 31-ét jelöli meg, de lehetőséget ad arra, hogy kollektív szerződésben ez a határidő június 30 legyen.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: