A TEÁOR kódokat ma már a cégek társasági szerződésében nem kell feltüntetni és a cégbírósághoz sem kell bejelenteni. De mit is jelent a TEÁOR és ezzel valóban megszűnt?

Elsőként nézzük meg, hogy mit is jelent a bűvös TEÁOR! Ez nem más, mint a gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Ez alapján sorolják kategóriákba az egyes gazdasági tevékenységeket.

Valóban megszűnt a TEÁOR?

A „régi motoros” vállalkozók még emlékeznek arra, hogy a TEÁOR besorolások, kódok időnként változtak, mely minden cégre nézve kötelező volt. Ez korábban azt jelentette, hogy egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerződésüket, melynek költségeit ők viselték. Igaz ugyan, hogy amennyiben csak a TEÁOR besorolás, vagy a tevékenységek változtak, akkor a módosításkor illetéket nem kellett fizetni, ettől függetlenül a módosítás elkészítése, a cégbírósági ügyintézés és képviselet költségei a cégekre hárultak. Persze az is igaz, hogy ilyen központi, mindenkire érvényes változás nem túl gyakran történt, hiszen például 1998 után 2003-ban, majd 2008-ban kellett új besoroláshoz alkalmazkodni. A 2008-as módosításra például egy az Európai Unió által hozott rendelet miatt volt szükség.

A legutóbbi áttérés során voltak olyan tevékenységek, melyek automatikusan megkapták az új kódot, azonban olyan is akadt szép számmal, melyeket csak a cégek tudtak módosítani, és ehhez a társasági szerződés módosítására volt szükség, melyet legkésőbb 2008. július 1-ig kellett volna minden vállalkozásnak megtennie.

Majd elérkeztünk 2009-hez, amikor is ismét változtattak a rendszeren. No, most nem egy újabb besorolás lépett életbe. Épp ellenkezőleg, a cégek adminisztratív terheit csökkentették azzal, hogy a társasági szerződésben, alapító okiratban már nem szükséges a TEÁOR kód feltüntetése. Sőt, azokat a cégjegyzékből is automatikusan törölték, és csupán a tevékenység megnevezése maradt. Vagyis ha a jövőben ismét módosulna a besorolás, ez már nem teszi szükségessé, hogy a cég létesítő okiratát is módosítsák emiatt. Ezzel meg is szűntek a TEÁOR kódok és az ezekkel kapcsolatos minden kötelezettség?

A válasz: NEM! A TEÁOR besorolással együtt ugyanis a vállalkozás által végzett tevékenységeket az APEH felé továbbra is be kell jelenteni. Korábban az APEH is automatikusan átsorolta azokat a tevékenységi kódokat, melyek automatikusan átsorolhatóak voltak. A többit viszont az adózónak kell bejelentenie, és aki még a mai napig sem jelentette be a 2008-as változás szerinti új adatait, az akár bírságra is számíthat.

A 2008-ban újjászületett TEÁOR tehát továbbra is létezik!


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: