Valóban megszűntek a TEÁOR kódok?

Szerző: Dr. Kocsis Ildikó Dátum: Kategória: Társasági jog

A TEÁOR kódokat ma már a cégek társasági szerződésében nem kell feltüntetni és a cégbírósághoz sem kell bejelenteni. De mit is jelent a TEÁOR és ezzel valóban megszűnt?

Elsőként nézzük meg, hogy mit is jelent a bűvös TEÁOR! Ez nem más, mint a gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Ez alapján sorolják kategóriákba az egyes gazdasági tevékenységeket.

Valóban megszűnt a TEÁOR?

A „régi motoros” vállalkozók még emlékeznek arra, hogy a TEÁOR besorolások, kódok időnként változtak, mely minden cégre nézve kötelező volt. Ez korábban azt jelentette, hogy egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerződésüket, melynek költségeit ők viselték. Igaz ugyan, hogy amennyiben csak a TEÁOR besorolás, vagy a tevékenységek változtak, akkor a módosításkor illetéket nem kellett fizetni, ettől függetlenül a módosítás elkészítése, a cégbírósági ügyintézés és képviselet költségei a cégekre hárultak. Persze az is igaz, hogy ilyen központi, mindenkire érvényes változás nem túl gyakran történt, hiszen például 1998 után 2003-ban, majd 2008-ban kellett új besoroláshoz alkalmazkodni. A 2008-as módosításra például egy az Európai Unió által hozott rendelet miatt volt szükség.

A legutóbbi áttérés során voltak olyan tevékenységek, melyek automatikusan megkapták az új kódot, azonban olyan is akadt szép számmal, melyeket csak a cégek tudtak módosítani, és ehhez a társasági szerződés módosítására volt szükség, melyet legkésőbb 2008. július 1-ig kellett volna minden vállalkozásnak megtennie.

Majd elérkeztünk 2009-hez, amikor is ismét változtattak a rendszeren. No, most nem egy újabb besorolás lépett életbe. Épp ellenkezőleg, a cégek adminisztratív terheit csökkentették azzal, hogy a társasági szerződésben, alapító okiratban már nem szükséges a TEÁOR kód feltüntetése. Sőt, azokat a cégjegyzékből is automatikusan törölték, és csupán a tevékenység megnevezése maradt. Vagyis ha a jövőben ismét módosulna a besorolás, ez már nem teszi szükségessé, hogy a cég létesítő okiratát is módosítsák emiatt. Ezzel meg is szűntek a TEÁOR kódok és az ezekkel kapcsolatos minden kötelezettség?

A válasz: NEM! A TEÁOR besorolással együtt ugyanis a vállalkozás által végzett tevékenységeket az APEH felé továbbra is be kell jelenteni. Korábban az APEH is automatikusan átsorolta azokat a tevékenységi kódokat, melyek automatikusan átsorolhatóak voltak. A többit viszont az adózónak kell bejelentenie, és aki még a mai napig sem jelentette be a 2008-as változás szerinti új adatait, az akár bírságra is számíthat.

A 2008-ban újjászületett TEÁOR tehát továbbra is létezik!

Címkék: , , , ,

Trackback az Ön honlapjáról.

Dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó a Budapesti Ügyvédi Kamara által bejegyzett magyar ügyvéd. Szakterülete a polgári jog, peres eljárások, társasági és gazdasági jog, ingatlanjog, munkajog.

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda elérhetősége

  • Címünk: 1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
  • Telefon/Fax: 06-1-266-66-21
  • Mobil: 06-30-692-93-92
  • E-mail: info(kukac)kocsis-iroda.hu
  • Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.