Vajon megengedhetjük-e magunknak, hogy betegek legyünk? Mennyi jár a táppénz alatt?

Akár munkavállalók vagyunk, akár munkáltatók, a 2011. májusi táppénzt érintő törvényváltozásra mindenképpen figyelemmel kell lennünk.

 Azt valószínűleg mindannyian tudjuk – a szerencsésebbek csak hallomásból -, hogy abban az esetben, ha valamilyen egészségügyi okból kifolyólag keresőképtelenek vagyunk, az orvos táppénzre ír ki bennünket és jövedelmünknek csak egy bizonyos százalékát kapjuk meg a betegállomány időszakára.

 Jó, ha tudjuk, hogy az egy napra járó táppénz összege azonban törvényileg maximálva van. Ez a maximum érték az, ami májustól csökkent. Hogy mekkora ez az összeg?

 A törvény értelmében a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150 százalékának harmincad részét. Nézzük meg ezt számokban is!

 Ez azt jelenti, hogy ha ma táppénzre mennénk, akkor függetlenül attól, hogy mekkora a jövedelmünk, a táppénz napi értéke nem lehet magasabb 5.200 Ft-nál.

 Fontos azonban tudnunk, hogy az új rendelkezést a 2011. április 30-át követően bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a májusra, vagy még tovább áthúzódó, de még áprilisban vagy korábban elkezdődött esetekben még a korábbi rendelkezések az irányadók. Ilyen esetekben nem változik meg a korábban már megállapított, folyamatban lévő táppénz értéke, ahol a felső határ még mindig napi 10.400 Ft.

 A cikket az Adó Sziget szakmai portál, a www.adosziget.hu szerkesztősége bocsátotta rendelkezésünkre! Köszönjük közreműködésüket!


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: