Végre itt a jó idő. A tavaszi napsütésben mindenki szívesen tartózkodik. Még a városban lakók is többet kimozdulnak a szabadba. Nálunk a lépcsőházban is jó érzés járni-kelni, amikor a nap besüt és a folyosóra, ablakba kitett tavaszi virágos növényektől még a napunk is pozitívabban kezdődik. Ezt a jókedvet törheti meg egy nemrég módosított szabályozás? Lehet, hogy vége a folyosók kivirágzásának? 

Az idei évben megváltozott az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet. Ennek a rendeletnek a célja, hogy előírásokat rögzítsen, melyek a mindennapokban az épületek biztonságos használatát segítik.

Mi okozhat nehézséget a tűzoltóknak vagy a lakóknak egy társasházi tűz esetén?

Előfordulhat, hogy tűz üt ki valamely társasház egyik lakásában. Ebben az esetben a tűzoltók a helyszínre vonulnak, miután értesítést kaptak az eseményről. A lépcsőházakban általában szűkebb járható útvonalak vannak vagy esetleg szűkebb folyosók. Az éppen égő lakásig nehezebben tudnak eljutni a lánglovagok, ha közben mindenféle holmit kell kerülgetniük ezekben a közlekedőkben. Kivéve, persze ha remek gátfutók és ez akár rossz látási körülmények között sem okoz gondot nekik. Na de félre a viccel!

A folyosókon tárolt holmik nem csak a tűzoltóknak okozhatnak gondot, hanem a menekülő lakóknak is. Ha éppen nagy füstben kell elhagyniuk lakásukat, nem láthatják pontosan mit kell kikerülniük a gyors szabadulás során. Ezeket a körülményeket vették figyelembe az új szabályok megalkotásánál. Mivel a szabályozás nem volt teljesen egyértelmű az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy közleményben is tisztázta a feltételeket.

Akkor most eltűnnek a virágos folyosók?

Továbbra is szabad virágot, babakocsit, biciklit tárolni a lépcsőházban. Viszont az illetékes tűzvédelmi hatóságtól erre külön engedélyt kell kérni. Engedélyt abban az esetben is kell kérni, amennyiben a holmik tárolása nem szűkíti le a folyosót vagy közlekedőt. Bár felmerülhet a kérdés, hogy egy esetleges tűz esetén egy mentési akcióban ugyan mi lesz a különbség az engedéllyel ott tárolt és a nem engedéllyel ott lévő tárgyak között?

Mi a helyzet a rácsos ajtókkal?

A közlemény szerint amennyiben a rácsos ajtó a bejárati ajtó olyan közlekedőjéhez van felszerelve, ami menekülési útvonal, akkor szintén engedélyt kell kérni a tűzvédelmi hatóságtól. Azonban ha a rácsos ajtó megakadályozza azt, hogy egy tűz esetén a tűzvédelmi eszközökhöz hozzáférjenek, akkor a tűzvédelmi hatóság nem fogja engedélyezni.

Maradnak a sivár lépcsőházak?

Azért megvan a lehetőség arra, hogy mégis csak becsempésszünk egy kis tavaszt, vidámságot és színes virágot a lépcsőházakba. Az ablakokban elhelyezett vagy a korlátokon elhelyezett virágládákba még mindig ültethetünk növényeket. Aki pedig szeretné, hogy leander is álljon a bejárati ajtaja előtt, az még mindig kérhet engedélyt a tűzvédelmi hatóságtól.


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: