Még korábbi cikkünkben adtunk hírt arról, hogy az idei évtől a vállalkozásoknak veszélyes anyagokkal foglalkozó tevékenységük után katasztrófavédelmi hozzájárulást kell fizetniük. Még el sem jött az első előlegfizetés ideje, honatyáink máris módosító javaslatot nyújtottak be a jogszabályhoz. Vége a katasztrófavédelmi hozzájárulásnak? 

A Magyar Országgyűlés még a tavalyi év szeptemberében fogadta el a katasztrófavédelemről szóló törvény módosítását. A törvény 2012. január 1-én lépett hatályba és ezzel együtt egy új adónem is megjelent, a katasztrófavédelmi hozzájárulás.

Miért kezdeményezték máris az adott törvény módosítását?

A hatályos jogszabály szerint a katasztrófavédelmi hozzájárulást a veszélyes tevékenységből származó árbevétel után kellett megfizetni a vállalkozásoknak. Ha ez nem volt kimutatható, akkor ennek az adónak az alapja a vállalkozás teljes nettó árbevétele volt, így ez jelentős többletköltséget jelentett egy cégre nézve.

Ezt azonban a törvény módosítását kérők jogsértőnek nevezték, mivel sok esetben lehetetlen megállapítani a hozzájárulás alapját, így ebben az esetben a teljes árbevétel után számítódik a 0,1 %-os teher. Sőt a kisebb vállalkozások számára az adminisztrációs költségek is megemelkedtek emiatt, hiszen bejelentéssel, nyilatkozattétellel, előlegfizetéssel és a hozzájárulás fizetéssel megnőttek az adminisztrációs tevékenységeik.

Mi lett a sorsa a katasztrófavédelmi hozzájárulásnak?

2012. június 11-én, hétfőn az Országgyűlés 253 igen, 1 nem szavazattal és 89 tartózkodással eltörölte a katasztrófavédelmi hozzájárulást. A katasztrófavédelmi törvény összes olyan rendelkezését hatályon kívül helyezte, mely összefüggésben állt a katasztrófavédelmi hozzájárulással.

Mi a teendő ezek után?

Azon vállalkozásoknak, akik kötelezettek lettek volna a hozzájárulás megfizetésére, nem kell nyilatkozniuk a hatóság felé ez ügyben. A hozzájárulás előlegét június 30-ig kellett volna megfizetni. Mivel a módosítás addig hatályba lép, így az előleget sem kell megfizetni.

Dr. Kocsis Ildikó

ügvvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: