Még 2010 tavaszán adtuk hírül, hogy bár az Országgyűlés elfogadta az új Polgári Törvénykönyvet, az a hatályba lépés előtt néhány nappal mégis szertefoszlani látszott. No, ez némi költői túlzás, azonban akkor első körben az Alkotmánybíróság mutatott fel stop táblát az új szabályozásnak, majd később a teljes törvényt hatályon kívül helyezték. Most mi a helyzet? A történelem ismétli-e önmagát, vagy ezúttal tényleg újra kell tanulnunk az együttélés legfőbb szabályait? 

Mi is az a Polgári Törvénykönyv?

A Polgári Törvénykönyv egy olyan átfogó, nagy törvény, mely a mindennapi élet számos területét szabályozza. Ebben találhatjuk meg például a szerződésekre vonatkozó szabályokat, a kártérítést, a tulajdonjoggal kapcsolatos rendelkezéseket, az öröklést és még hosszan sorolhatnánk. A mindennapokban röviden csak Ptk.-nak szoktuk emlegetni.

A jelenlegi Ptk.-t még 1959-ben alkották meg, azonban ne gondolja senki, hogy a mai szabályozás még mindig ugyanaz, mint akkoriban volt. Azóta már sokszor módosítottak az egyes előírásokon, ám a teljes törvényt eddig nem cserélték le. Nem csoda, hiszen egy ország egyik alapvető törvényének újra írása bizony nem kis feladat. A jelenlegi törvény 689 szakaszból áll, melyek közül a legtöbb nem csupán 1 bekezdést, hanem többet is tartalmaz. Az új, most elfogadott Polgári Törvénykönyv azonban ennek mintegy a kétszerese, bár a számozása egészen másként néz ki, így első ránézésre ez nem biztos, hogy látható.

Mikortól kellene alkalmazni az új Ptk.-t?

Politikusaink tervei szerint az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-től lesz követendő.

Miért írom, hogy a tervek szerint? Azért, mert egy törvény parlamenti elfogadása még nem jelenti automatikusan, hogy azt a törvényt valóban akkor és úgy kell majd alkalmazni, ahogyan azt a tisztelt Ház elsőként elfogadta.

Mikor válik a törvény valóban törvénnyé? Csak akkor, ha azt a köztársasági elnök is aláírja, elfogadja és kihirdetik a Magyar Közlönyben. Ekkor tehát már valóban tudhatjuk, hogy mi is az új jogszabály, melyet ismernünk és adott esetben alkalmaznunk kell. Az is előfordulhat azonban, hogy az Országgyűlés visszakapja az általa elfogadott törvényt, hogy azt dolgozza át. Ekkor azonban a határidők is eltolódhatnak.

Miben lesz más az új Ptk.?

A választ igen nehéz röviden összegezni. Sok minden változik, hiszen lesznek például olyan új részek is a törvényben, melyek korábban nem itt kerültek szabályozásra. Ilyen a családokra vonatkozó jogi előírások összessége, mely ma egy külön törvényben van rögzítve. De nem csupán ez lesz az új, melyet meg kell majd tanulnunk.

A teljesen új szabályok mellett lesznek olyanok is, melyek a korábbi előírásokhoz képest változnak. Erre hozható példaként, hogy az örökléssel kapcsolatos előírások egy része módosul majd.

A pontos változásokat a következő 1 évben kell részletesen átvizsgálnunk, melyről Jogi Tájékoztató Hírleveleinkben és egyéb érthető nyelven elkészülő kiadványainkban folyamatosan adunk majd tájékoztatást. Érdemes lesz tehát honlapunkat, a www.megbizhatougyvediiroda.hu oldalt is folyamatosan figyelemmel követni.

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd


Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövessen bennünket itt is: